Vuurwerk ontbreekt in begrotingsdebat Utrechtse gemeenteraad

© Utrecht.nl
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is vanmiddag begonnen met de belangrijkste vergadering van het jaar, die gaat over de begroting van volgend jaar. Partijen reageren op de voorstellen van het college van B&W voor de uitgaven voor 2020 en verder.
Zoals gebruikelijk gaat de behandeling van de begroting in de raad gepaard met een heuse stortvloed aan tegenvoorstellen en alternatieve plannen. Daarnaast geven de partijen hun visie op het beleid van het college in zijn algemeenheid. Oppositiepartijen zijn kritisch en de partijen die in de coalitie zitten zijn over het algemeen blij met het beleid.
VVD fractievoorzitter Dimitri Gilissen opent het bal met enthousiasme. De Utrechtse oppositieleider refereert aan de landelijke stikstof-maatregelen, en zegt blij te zijn dat de verbreding van de A27 bij Amelisweerd door kan gaan. Bovendien is hij blij omdat er daardoor ook 2000 nieuwe woningen kunnen komen bij de Archimedeslaan.
Ook komt de VVD met een tegenbegroting, die ze een 'betere begroting' noemen. Daarin verlagen ze de lasten voor de bewoners door onder meer de onroerendgoedbelasting te verlagen, bovendien willen ze de hondenbelasting afschaffen. De collegepartijen GroenLinks en D66 schieten die tegenbegroting lek. Zo vinden die partijen onder andere dat de VVD ten onrechte geld denkt te verdienen door gemeentelijke panden te verkopen. Die tegenbegroting maakt daardoor geen enkele kans om aangenomen te worden.

MINDER VERGADEREN

Heleen de Boer van de grootste partij in de raad, GroenLinks, steekt bij haar bijdrage eerst de hand in eigen boezem, en doet een oproep om veel minder te gaan vergaderen. Ze vindt dat al die uren vergadering ten kosten gaat van het contact tussen de politici en de rest van de samenleving. In het vervolg van het debat hield de leidster van de grootste coalitiepartij opvallend veel haar mond. Concreet komt de partij met het voorstel om de ID-kaart voor U-pashouders gratis te houden.
Ook de PvdA heeft een tegenbegroting. De sociaaldemocraten willen investeren in onderwijs en woningbouw. Daarnaast moeten corporaties stoppen met de verkoop van huizen uit de sociale woningbouw. Geld wil de partij vooral weghalen uit de reserves van de gemeente. De bijdrage van Rick van der Zweth, de fractievoorzitter van de oppositiepartij, valt vooral op door zijn verwijtende toon en het herhalen van standpunten die de partij al eerder heeft geuit.
Jony Ferket van D66 is vooral erg tevreden, bijvoorbeeld dat stagiaires van het MBO in de toekomst dezelfde stagevergoeding krijgen als HBO-studenten. Ook is collegepartij D66 blij met het groot aantal woontorens die in Utrecht zijn verschenen en gaan verschijnen. Ferket geeft nogmaals aan dat D66 geen wegen meer wil bouwen voor auto's omdat die vervuilend zijn. De partij wil alleen nog wegen aanleggen voor fietsers, omdat fietsen gezond is.
Sander van Waveren van oppositiepartij CDA hekelt het college op dat ze besluiteloos zijn. Hij pleit voor een nieuwe koers. Zo wijst hij op polder Rijnenburg. Daar moet op termijn woningbouw komen. Tot die tijd heet het een pauzelandschap, waar tijdelijk zonne- en windenergie gerealiseerd kan worden. Maar, zo stelt het CDA, door een gebrek aan daadkracht wordt er geen woningbouw gerealiseerd maar ook geen energielandschap. Het CDA komt niet met een tegenbegroting maar met tien concrete voorstellen om het anders te gaan doen in de stad. Zo wil de partij stoppen met de ontwikkeling van het nieuwe Zandpad, een gebied waar raamprostitutie mogelijk moet worden.
Ook de ChristenUnie is best tevreden. Toch zijn er zorgen, zo vindt ook de ChristenUnie dat er weinig vaart zit in de uitvoering van veel ideeën. Ook fractievoorzitter Rachel Streefland steekt de hand in eigen boezem, er wordt volgens haar veels te veel vergaderd.

OPVALLEND

De begrotingsraad is ook vaak het podium voor leuke proefballonnetjes. Zo komt de VVD met een opvallend voorstel. Die partij pleit er voor om verder te gaan met zes wethouders in plaats van zeven. Dat wil zeggen dat de vacature van Victor Everhardt die recent afscheid nam en naar Amsterdam vertrok niet moet worden ingevuld.
Het CDA pleit er voor om de wijk West (Lombok, Nieuw Engeland, Oog in Al, Schepenbuurt en Welgelegen) een andere naam te geven, omdat die door de komst van Leidsche Rijn inmiddels in het oosten van de gemeente ligt. Ook willen de ChristenDemocraten een nieuw zwembad in Leidsche Rijn.
De ChristenUnie steekt een stokje voor een geplande handelsreis van een delegatie van de gemeente Utrecht naar China. Een voorstel om het college te verbieden mee te werken aan een dergelijke reis kan op een meerderheid in de raad rekenen. Volgens de partij worden de mensenrechten in China te veel geschonden.
De Partij voor de Dieren wil vertegenwoordigers van het bedrijf ElPozo de toegang tot de stad weigeren tijdens de Vuelta. Het bedrijf verwerkt zeven miljoenen varkens per jaar en is één van de sponsors van het wielerevenement. De partij Stadsbelang wil dat bewoners niet meer hoeven te betalen voor een parkeervergunning op plaatsen waar voldoende parkeerplaatsen zijn.
Jongerenpartij Student & Starter pleit voor een plintenstrategie voor de wijk Overvecht. De partij vindt de flats in de wijk grijs en saai. Dat komt onder meer omdat op de begane grond garageboxen staan. En dat kan verlevendigd worden, volgens de jongeren. Ook stelt Eva Oosters van S&S voor om stoplichten voor fietsers eerder en meer op groen te zetten als het regent.
De PVV doet tenslotte een voorstel om Lief&Leed-straten te creëren. Dat zijn straten waar eenzaamheid bestreden kan worden door meer contact tussen buren. De partij denkt om te beginnen aan Overvecht-Zuid. De vergadering van de gemeenteraad is rond half zes uur geschorst voor het diner. Om half acht gaat het verder. De verwachting is dat de vergadering doorgaat tot twee uur vannacht. Dan wordt gestemd over de begroting van het college en de circa honderd tegenvoorstellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.