Postzegelverzamelaars steeds zeldzamer: "Jeugd kijkt alleen op telefoon"

SOEST - Miljoenen postzegels in een boek verzamelen. Echte postzegelverzamelaars zijn tegenwoordig zeldzaam, maar ze zijn er nog steeds. Een deel komt vanavond bij elkaar bij het 50-jarige jubileum van de Postzegelvereniging Eemland. Hebben we in de toekomst ook nog een wereld met postzegelplakkers, of komt het door de online-wereld ten einde?
In de stokboeken van Co Molenaar worden zijn postzegels geplakt.
In de stokboeken van Co Molenaar worden zijn postzegels geplakt. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
De 84-jarige Cor Molenaar is zo'n loyale postzegelverzamelaar. Of, zoals hij het liever noemt: een filatelist. In zijn woonkamer liggen al wat zegelalbums klaar en een speciale zegelpincet. Hij laat met trots zijn hobbykamer zien. "Hier gebeurt alles." De kamer staat vol met planken en kasten met stokboeken. Als je die opent zie je zegels, heel veel zegels. "Het eerste wat ik 's ochtends doe als ik wakker ben, is op mijn computer kijken of er nog postzegelnieuws is."

INTERESSE

De Postzegelvereniging Eemland heeft 125 leden en vanavond vieren zij hun 50-jarige bestaan. Ooit begon de club met 700 leden, maar door de jaren heen is de vereniging steeds kleiner geworden. "De jeugd interesseert het niet meer", zegt Molenaar. "Ze hebben meer interesse in hun telefoon dan in de postzegelwereld. Je ziet het buiten op straat. Zij zitten niet meer te wachten op postzegels.
Wij blijven nog steeds verzamelaar en wij hopen dat nog een keer over te brengen op het nageslacht
Cor Molenaar, postzegelverzamelaar
Er worden steeds minder postzegels gekocht en bijna niemand verstuurt meer een brief want je kunt ook gewoon een digitale kaart versturen, wat meestal gratis is. Een brief met een postzegel kost meer tijd en geld en de prijs van de gewone postzegels is de afgelopen jaren gestegen. Vanaf volgend jaar stijgt het weer want er komt 4,6% bij. Een postzegel kost nu 87 cent en vanaf 2020, 91 cent.
"We kunnen er niet omheen dat jij en ik eerder een appje sturen. De postmarkt daalt dus de postzegels ook", zegt Tahira Limon van PostNL. Zij vindt het logisch dat er meer mensen voor digitaal kiezen omdat iedereen toch al veel online bezig is. Toch vindt ze dat de ouderwetse brieven nog veel waard zijn. "Om de kwaliteit hoog te houden, is het onvermijdelijk dat de prijs stijgt."

LEERZAAM

Verzamelaar Cor Molenaar heeft al miljoenen postzegels gespaard en begon op zijn twaalfde. Net als zijn vriend Ad Musters (85), die naast hem staat en een paar van zijn eigen stokboeken heeft meegenomen. Hij begon op zijn zesde en spaart al 78 jaar. "In mijn tijd verzamelde de hele jeugd postzegels. Dan kwamen we elkaar tegen op school en zeiden we: zien we elkaar vanmiddag en neem je dan je postzegels mee?"
Het artikel gaat verder onder de foto.
Co Molenaar en Ad Musters zijn postzegels aan het bestuderen.
Co Molenaar en Ad Musters zijn postzegels aan het bestuderen. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Musters spendeert veel tijd aan zijn hobby, ongeveer zo'n tachtig uur in de week. De werelden van de heren draaien om hun 'uit de hand gelopen hobby' zoals ze het zelf noemen. Maar met heel erg veel plezier. "Het is ontzettend leerzaam. Je leert geschiedenis van landen, door de afbeeldingen en de jaartallen die erbij horen." Van Musters moeten alle zegels minstens honderd jaar oud zijn. "Anders stop ik ze er niet in."
Ondanks het feit dat er geen nieuwe leden toestromen naar de vereniging hopen ze dat de postzegelbelevingen wereldwijd wel blijven bestaan. Molenaar wordt er even ontroerd van en er valt een korte stilte. "Het is jammer voor ons. Wij blijven nog steeds verzamelaar en wij hopen dat nog een keer over te brengen op het nageslacht, maar dat is een schrale troost."

DIGITALE POSTZEGEL

Om met de tijd mee te gaan heeft PostNL ook een digitale postzegel: de postzegelcode. "Dan verlaag je de drempel en hoef je niet helemaal naar een postkantoor te gaan en een velletje postzegels te kopen", zegt Tahira Limon van PostNL.
Zij denkt dat de echte postzegels niet zullen uitsterven maar dat het een combinatie zal zijn tussen digitaal en fysiek: "Wat er op de mat valt is nog steeds relevant. Een verjaardagstaartje krijgt meer aandacht omdat het bijzonder is. Het komt fysiek naar je toe dus het valt meer op dan een appje."
Toch staat niets de liefde tussen Molenaar en postzegels in de weg. Hij verheugt zich op de viering van de Postzegelvereniging vanavond en hij is ceremoniemeester. "Ik doe het met plezier." Er worden prijzen verloot en iedereen kan loten kopen. De hoofprijs is een postzegel uit 1905 met koningin Wilhelmina, in die tijd was de zegel tien gulden waard en inmiddels driehonderd euro. De zegel is erg moeilijk te verkrijgen dus wie er met de hoofdprijs mee naar huis gaat mag zichzelf wel een geluksvogel noemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.