Hogeschool Utrecht gedeeld laatste in Keuzegids

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Hogeschool Utrecht scoort opnieuw slecht in de Keuzegids hbo 2020, die vandaag verschijnt. Maar aan het aantal diploma's dat de Utrechtse studenten behalen, ligt het niet.
"Het is niet de beste instelling, ze staan op een gedeelde laatste plaats, samen met de Hogeschool van Amsterdam', zegt data-analist Mark van Hees van de Keuzegids. Ook in voorgaande jaren scoorde de Hogeschool Utrecht slecht.
De Keuzegids brengt dit jaar forse nuances aan in de score van de Hogeschool Utrecht. De plek onderaan komt vooral door de opleidingen in talen en communicatie. De score bestaat uit studenten-tevredenheidscijfers, maar ook uit het aantal diploma's dat studenten daadwerkelijk behalen. In de ranglijsten van de Keuzegids wordt onderscheid gemaakt tussen 'feiten' (zoals het aantal studenten en de hoogte van het collegegeld), 'oordelen' (de beoordeling van de opleiding door studenten en experts) en 'prestaties'. Bij 'prestaties' wordt gekeken naar het rendement van de opleiding, dus hoeveel diploma's de studenten na vijf jaar behaald hebben.
Feiten en meningen blijken wat de Hogeschool Utrecht betreft sterk uiteen te lopen: de studenten die de afgelopen jaren bij de opleidingen van de HU een slechte start maakten, zijn nog niet meteen tevreden gesteld. Maar intussen blijkt er met het aantal diploma's dat studenten behalen niet veel mis: de opleiding Communicatie heeft juist bovengemiddeld veel studenten met en diploma. Andere opleidingen als Talen en Journalistiek schommelen rond het gemiddelde. Studenten halen dus meer diploma's, maar de ontevredenheid blijft. "We zien dat er al wel feitelijke verbeteringen zijn. Er is gezaaid, maar er kan nog niet geoogst worden", zegt de data-analist van de Keuzegids.
Uit de cijfers van de keuzegids over heel Nederland blijkt verder dat studenten aan de lerarenopleidingen na vijf jaar veel minder vaak een diploma op zak hebben dan studenten van andere hbo-opleidingen. Voor hbo-studenten geldt dat gemiddeld 50 procent na vijf jaar een diploma op zake heeft, bij lerarenopleidingen is dat 44 procent. Studenten die gymleraar willen worden, scoren nog lager: slechts 27 procent heeft na vijf jaar een diploma.
Minister Arie Slob van Onderwijs nam de afgelopen jaren allerlei maatregelen om lerarenopleidingen aantrekkelijker te maken: het collegegeld in de eerste twee jaar is gehalveerd, de zij-instroomregeling werd uitgebreid en onbevoegde leraren mogen al betaald voor de klas. Het zijn maatregelen die de komende tijd extra nodig zullen zijn, nu blijkt dat studenten die de lerarenopleiding volgen, niet zo vaak een diploma behalen. Anders gezegd: als minder studenten een diploma behalen, zijn zij-instromers extra hard nodig.

TIO SCOORT WEER

Er is ook een Utrechtse winnaar in de cijfers: de Keuzegids maakte bekend dat de beste opleidingen hotelmanagement, commerciële economie én business in Utrecht worden aangeboden op Hogeschool Tio. "De echt hoge scores vind je bij de hogescholen met maximaal 650 leerlingen. De particuliere instellingen doen het hier opvallend goed", aldus de Keuzegids. De opleiding Hotel- en Eventmanagement van Hogeschool Tio scoort al jarenlang hoog in de Keuzegids, en staat dit jaar met 92 punten op nummer 1 in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.