Meerjarige contracten, een trend in de topklasse

BUNSCHOTEN SPAKENBURG - Spakenburg legde deze week topschutter Kees Tol vast tot medio 2018. Een dergelijke contractverlenging is een nieuw fenomeen in de topklasse. Tot dit seizoen waren verlengingen met meer dan één seizoen eerder uitzondering dan regel.
Ook het tijdstip waarop de spelers voor volgend seizoen worden vastgelegd wijkt erg af van voorgaande jaren. Waar voorheen meestal pas in de winterstop zaken werden gedaan, werden de eerste contractverlengingen nu al in oktober bekend gemaakt.
Toch lijkt de contractverlenging van Tol bij de Blauwen niet op zich te staan. Eerder legde Spakenburg Maurice van der Wilt en Dominique Scholten al voor twee seizoenen vast. Nick Tol tekende, net als neef Kees, voor drie seizoenen. Trainer Jochem Twisker kreeg zelfs een contract voor onbepaalde tijd.
Ook bij GVVV is die trend zichtbaar. Rodny Hofman, Roy Terschegget, Taoufik Adnane, Wilco den Hartog en Martin van Eck tekenden voor twee jaar. Joey Snijders tekende voor één jaar, maar wel met een optie voor nog een jaar.
Bij IJsselmeervogels is het nog stil, maar dat heeft mede te maken met het feit dat de het werk van de technische commissie enige tijd stil heeft gelegen. "Maar wij zouden anders niet verder zijn geweest dan nu", zegt voorzitter Peter Frans Heinen van de technische commissie van de Rooien. "Wij houden vast aan de winterstop om zaken af te ronden."

2E DIVISIE

De clubs in de zaterdagtopklasse lijken zich daarmee voor te bereiden op de invoering van de 2e divisie, in het seizoen 2016-2017. Om daarin te komen moet een topklasser volgend seizoen bij de eerste zeven eindigen. En hoewel maar weinig topklassers staan te springen bij het idee dat die 2e divisie er komt, wil geen enkele club het risico lopen de promotieboot te missen. De KNVB beslist komende week over de plannen.
"Wij werken al langer met meerjarige contracten", zegt bestuurslid technische zaken Loek Budding van de Veenendalers. "Dus dat heeft niets te maken met de 2e divisie. Voor ons was het vooral om rust te creëren, omdat sommige clubs onze spelers al in september, oktober begonnen te benaderen." Ook bij Spakenburg staan de meerjarige contracten los van de mogelijke komst van de 2e divisie. "Wij willen gewoon continuïteit in onze selectie", zegt bestuurslid technische zaken Jan van Diermen.
IJsselmeervogels wil ook continuïteit, maar liever geen meerjarige contracten. "We hebben er een paar gehad, maar éénjarige contracten bevallen me beter", zegt Heinen. "En één of meer jaar heeft ook bij ons niets te maken met de mogelijke komst van de 2e divisie. Voor de topklasse willen we ook een goed team neerzetten."
Van Diermen is overigens een fel tegenstander van de plannen voor het invoeren van de 2e divisie. "Zoals vrijwel alle zaterdagtopklassers", zegt Van Diermen. "Ze vermoorden het zaterdagvoetbal, wij moeten straks op zaterdagavond gaan spelen, of zelfs op een andere dag. Niemand in het zaterdagvoetbal zit hierop te wachten, maar de KNVB heeft daar geen enkele boodschap aan."
Van Diermen erkent niettemin dat ook Spakenburg in de 2e divisie wil komen, als die wordt ingevoerd. "Je bent sportman, dus je wilt zo hoog mogelijk spelen." Budding sluit zich daarbij aan: "We zijn er niet voor, maar als het er van komt, willen we er toch bij zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.