Vrijwillige zoekploegen naar huis, Ruben en Julian nog spoorloos

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - De ongeveer tweehonderd vrijwilligers die vrijdagmiddag op de Utrechtse Heuvelrug de bossen hebben uitgekamd, hebben hun actie zonder succes afgerond. Ze hebben de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) niet kunnen vinden.
In Doorn, Leersum en Rhenen stopten de speurders er aan het eind van de middag mee. Ook in Amerongen bleeft het zoeken zonder resultaat. Donderdagavond was een spontane zoektocht met zestig vrijwilligers eveneens vruchteloos.
Over het lot van de jongens uit Zeist is sinds maandagavond niets bekend. Hun vader pleegde zelfmoord en werd dinsdagmorgen gevonden bij het Doornse gat. Hij is daar 's nachts vanuit Zuid-Limburg via Rhenen naar toe gereden. Zijn zoontjes zijn verdwenen. Of ze nog leven is onzeker.

OP LINIE

De vrijwilligers trokken vrijdagmiddag op linie door de bossen bij Doorn, Leersum, Rhenen en Amerongen. De speurders verzamelden zich in groepen van zo'n vijftig mensen. In een horizontale lijn zochten ze op hooguit vijf meter van elkaar naar sporen van de kinderen.
De vrijwilligers kregen de instructie mee dat ze niets mochten aanraken als ze iets zouden vinden. Iedere zoekploeg had een coördinator die bij vondsten van belang contact opnam met de politie.

BRANDWEER

"Je wil iets doen, je kan niet stil blijven zitten wachten," zei een brandweerman uit Doorn. Veel zoekers werken net als de organisator van de actie, Wanda van den Bovenkamp, bij de brandweer. Het zijn collega's van de moeder van Ruben en Julian, die zelf bij de brandweer in Zeist werkt.
De spontane zoekactie, die via een oproep op Facebook werd gestart, werd ondersteund door de gemeenten Rhenen en Utrechtse Heuvelrug. Ook boswachters en agenten waren bij het overleg betrokken.

KANTTEKENINGEN

Een politiewoordvoerder kon de actie goed begrijpen maar plaatste vrijdag ook kanttekeningen: "Het is maar zeer de vraag of dit nut heeft en of het wel handig is."
De woordvoerder roept vrijwilligers die ook willen gaan zoeken op om voor ze het bos in gaan eerst de politie op de hoogte te stellen van de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.