Kamervragen na docu Nadia van de Ven: meer juridische steun voor nabestaanden

UTRECHT - VVD, CDA en SP willen meer juridische steun voor nabestaanden van een geweldslachtoffer. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer vanmiddag reageerden de partijen op de documentaire 'OverLeven', die RTV Utrecht afgelopen weekeinde uitzond.
De partijen willen dat nabestaanden in een moordzaak standaard een grotere rol krijgen in het proces tegen de dader. Zo willen ze voorkomen dat de nabestaanden zelf het initiatief moeten nemen tot een zaak, waardoor ze opgezadeld worden met enorme advocaatkosten en ellenlange procedures.

SCHADEVERGOEDING

De vragen werden gesteld naar aanleiding van de documentaire over de familie van de Utrechtse studente Nadia van de Ven. Zij werd in 2002 vermoord door de zoon van haar huisbaas. Haar moeder kon daarna vanwege psychische klachten niet meer werken. De missende inkomsten wilde de familie verhalen op de dader. Nadia's moeder en zus moesten tien jaar lang procederen om hun schade vergoed te krijgen. Bovendien dreigden ze met enorme advocaatkosten te blijven zitten.
In afwezigheid van minister Sander Dekker nam staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol vanmiddag de vragen in de Tweede Kamer in ontvangst. "Wat de moeder en zus van Nadia is overkomen, is vreselijk geweest", erkent ze.

VOORSCHOTREGELING

Tijdens het vragenuurtje kwam de voorschotregeling voorbij. Die is in 2011 ingesteld, onder meer naar aanleiding van de moord op Nadia. Met die regeling schiet de staat een schadevergoeding voor: als iemand door de moord op een naaste niet meer kan werken en schade oploopt, kan hij zijn eis tot schadevergoeding meteen in de strafzaak laten behandelen. Als de dader schuldig wordt bevonden, maar geen geld heeft, schiet het ministerie van justitie de schadevergoeding voor. Op die manier wordt voorkomen dat nabestaanden ook slachtoffer worden als de dader blut is.
De minister denkt erover de regeling af te schaffen. Waarom hij dat wil, is niet duidelijk. Mogelijk is de aanleiding dat deze regeling het kabinet op jaarbasis ongeveer 3,5 miljoen euro kost. SP-Kamerlid Michiel van Nispen wilde van de staatssecretaris weten waarom de minister die regeling af wil schaffen. Dat kon Broekers-Knol niet zeggen. Ze stelt dat er nog geen besluit is over afschaffing van de voorschotregeling en dat ze de Kamer snel wil bijpraten over wat de minister vindt van de kritiek die vanuit de Kamer geuit werd.
TBS-MAATREGEL
De minister wil wel dat de nabestaanden een grotere rol krijgen in het bepalen van de tbs-maatregel. Nu wordt elke twee jaar door de rechter bepaald of tbs verlengd wordt. De minister zou graag zien dat nabestaanden daarin ook recht van spreken krijgen. De kans is groot dat deze regeling aangenomen wordt, in de Tweede Kamer was er nu al veel steun.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.