Urgentieverklaring verlopen: Mary zet uit protest haar verlamde man op straat

VLEUTEN - In de woonkamer van een rijtjeshuis in Vleuten staat het bed van Gerard (69), maar niet voor lang meer. Zijn vrouw Mary (60) zet hem met bed en al buiten. Niet vanwege echtelijke onenigheden, maar er zijn grote problemen met de sociale huurvoorziening. Na vijf jaar zoeken en twee urgentieverklaringen heeft het echtpaar nog geen passende, gelijkvloerse woning gevonden.
Vijf jaar geleden werd Gerard tijdens het schilderen onwel, en viel van een erkerdak. Resultaat: een dwarslaesie, waardoor hij tot aan zijn borst verlamd is. "Dan staat je leven ineens behoorlijk op z'n kop", zegt Mary. Sindsdien slijt hij zijn dagen in een bed in de woonkamer. "Het past allemaal net: het bed, de rolstoel en de tillift naast de bank."
Er was de optie om naar een verpleeghuis te gaan, "maar dan zou hij niet gerevalideerd worden, dus we wilden hem thuis hebben. Hij kan af en toe naar buiten in de rolstoel, maar verder komt hij niet uit bed." Gerard heeft constant hulp nodig en de thuiszorg komt twee keer per dag om hem te wassen en verplegen. "Als ik aan m'n ontbijt zit, is de thuiszorg hier met heel andere dingen bezig. En dat ruikt niet altijd lekker", zegt Mary.

URGENTIEVERKLARING

Een oplossing zou een woning met een badkamer en een slaapkamer op de begane grond zijn. Een geschikte sociale huurwoning in de gemeente Utrecht vinden blijkt lastig. "We hebben een urgentieverklaring gekregen, die is twee keer verlengd", vertelt Mary. "Daarna kon hij niet verlengd worden en is hij ingetrokken, terwijl de urgentie nog steeds hetzelfde is. Nu zijn we nog steeds aan het zoeken."
Een geschikte woning hadden ze wel gevonden, in Houten. "Maar dat kon niet doorgaan, want de urgentieverklaring is van de gemeente Utrecht. We mogen dus niet daar wonen."
Een andere optie is de huurwoning waar ze nu wonen, in de vrije sector, verbouwen. "We zouden een aanbouw kunnen bouwen, maar die moeten we dan ook afbreken als we hier weggaan. Dat kunnen we ons niet veroorloven."

VERBOUWEN

Job Haug van Solgu, de belangenvereniging voor mensen met een beperking, snapt niet dat het zo lang moet duren. "We vragen al jaren, hoe staat het nou met het aanbod van toegankelijke woningen? We horen altijd: het aanbod is in evenwicht met de vraag. Maar als dit in evenwicht is, dan is de balans zoek."
Volgens Haug liggen er kansen bij de bestaande woningvoorraad. "Er zijn ook woningen die met weinig kosten aangepast kunnen worden, maar die zijn niet genoeg in beeld. We willen graag dat de woningbouwcorporaties hun eigen bestand in beeld brengen, en die woningen ook bij het aanbod tonen."
"Je hebt bijvoorbeeld in Kanaleneiland en Overvecht meerdere vierhoogflats, waarvan de woningen op de begane grond allemaal de potentie hebben om toegankelijk gemaakt te worden. Voor ons is dat heel makkelijk te zien, maar de wil moet er bij de woningbouwcorporaties zijn", zegt Haug.
"En daarbij, een urgentieverklaring zou niet zomaar moeten verlopen. Daarover moeten de verantwoordelijke instanties zich ook even over het hoofd krabben."

BUITEN

Gerard en Mary willen aan de gemeente laten zien hoe benard hun situatie is. Daarom wordt Gerard vandaag met bed en al buitengezet, als semi-ludieke actie. Gerard doet er laconiek over, "maar het is natuurlijk niet een leuke zaak."
Een statement maken is belangrijk, "maar we kunnen Gerard natuurlijk niet in de regen neerzetten. We zetten wel een partytent voor hem op", lacht Mary.

REACTIE POLITIEK

Het statement lijkt de aandacht van de politiek te hebben getrokken: raadslid Bülent Isik (PvdA) stelt woensdagmiddag vragen over de sociale huurvoorziening tijdens het vragenuur van de gemeente Utrecht. "Naar aanleiding van deze zaak, maar ook twee andere urgente casussen in de gemeente."
"Ik wil urgente aanvragen die nu via instanties als Het Vierde Huis gaan terughalen naar de gemeente. Ik mis de persoonlijke behandeling bij Het Vierde Huis. De situatie is zorgelijk. Er is al een motie aangenomen om dit aan te pakken, maar de uitwerking laat te veel op zich wachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.