Hoe lang is de Chinees nog in Utrecht? Steeds meer restaurants sluiten de deuren

Het inmiddels gesloten restaurant Lang Hong aan de Amsterdamsestraatweg 324.
Het inmiddels gesloten restaurant Lang Hong aan de Amsterdamsestraatweg 324. © D.C. Goosen / Het Utrechts Archief
UTRECHT/AMERSFOORT - In tien jaar tijd is het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland met ruim 22 procent gedaald. Ook de provincie Utrecht onttrekt zich niet aan de malaise. Vijftien Chinezen in onze regio sloten de deuren de afgelopen tien jaar, een daling van 12 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies. In de rapportage staat dat de teloorgang van vooral de 'traditionele Chinees' voorlopig nog lang niet voorbij is, mede door de opkomst van (gezondere) keuzemogelijkheden in de Aziatische horecasector.
Nederland telt momenteel nog circa 1.600 Chinees-Indische restaurants, vaak herkenbaar aan de afkorting 'Chin. Ind. Spec. Rest.' op de gevel. Daarmee is het nog steeds de meest voorkomende buitenlandse keuken. Jarenlang was het aanbod ongeveer twee keer zo groot als de Italiaanse sector, momenteel is dit segment bijna even groot.

UTRECHT EN AMERSFOORT

In de stad Utrecht zijn nog 27 Chinees-Indische restaurants te vinden. Een daling van 10 procent ten opzichte van 2009. Opvallend is dat Amersfoort zich onttrekt aan de neerwaartse trend. De stad telt momenteel vijftien Chinees-Indische restaurants. In 2009 waren dit er dertien. De gemeenten met de hoogste Chinese restaurantdichtheid liggen nagenoeg allemaal in de provincie Noord-Brabant, waar relatief gezien twee tot drie keer zoveel aanbod is.
CHINEES-MOE?
Veel gerechten die in Chinees-Indische restaurants op de menukaart zijn te vinden, zijn aangepast naar de smaak van de Nederlander. Foe yong hai en babi pangang zijn bijna nationaal historisch erfgoed, maar in China niet te verkrijgen. Toch zijn er steeds minder liefhebbers te vinden. "Voor wat betreft de traditionele Chinees lijkt de Nederlandse consument een beetje Chinees-moe", stelt Van Spronsen & Partners.
Ondanks de groeiende vraag naar Chinese bezorgmaaltijden is er steeds minder interesse voor regulier restaurantbezoek. "Het beeld van lege restaurants en wachtrijen bij het afhaalloket zal voor velen niet onbekend zijn. Problemen met de bedrijfsopvolging zullen de komende jaren de sector nog meer parten spelen, zeker gezien het feit dat het vaak familiebedrijven zijn. Chinese ondernemers starten 'sushi'- of 'all you can eat restaurants' of stappen over naar de snackbar- of hotelsector."

TRENDS

De onderzoekers zien ook teppanyaki, dimsum en hotpot steeds meer in zwang raken. "Het in Amsterdam gevestigde Yuan's Hot Pot kreeg het afgelopen jaar nog zeer lovende kritieken in de Volkskrant en het NRC, gezien de uitbreidingsplannen kennelijk niet onterecht. Met name in grootstedelijk gebied zien we dat noedelsoepen en ramen ook steeds populairder worden. Het geheim: voedzame, gezonde, betaalbare en smaakvolle gerechten."
Over de teloorgang van de Chinees-Indische restaurants in Nederland verscheen vorig jaar al een fotoboek met de titel 'Chin.ind.spec.rest. Een verdwijnend Nederlands fenomeen'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.