Soest zet chemische middelen in om Japanse duizendknoop

SOEST - De gemeente Soest heeft een nieuw plan van aanpak in de strijd tegen de Japanse duizendknoop. Het chemische middel Glyfosaat moet de woekerplant een halt toeroepen. Eerder probeerde de gemeente de plant weg te halen met machines of met de hand, maar dat werkte onvoldoende.
De hardnekkige, gevaarlijke plant beschadigt gebouwen, wegen en ondergrondse kabels. Hij laat zich door bijna niets tegenhouden. De gemeente gebruikt Glysofaat op plekken waar de Japanse plant voor het meeste overlast zorgt, in totaal een oppervlakte van zo'n 750 vierkante meter. "We hebben in het verleden nooit gespoten met Glyfosaat. De gemeente Soest is al meer dan 35 jaar gifvrij, waar wij heel trots op zijn", vertelt Groenbeheerder Gerard Wallet. "Maar om deze plant goed te kunnen bestrijden zul je echt met bestrijdingsmiddelen moeten werken. We gaan het jaarlijks monitoren om te kijken of het goed werkt."
Om te zorgen dat de gezondheid van mensen en dieren geen gevaar loopt, wordt het middel direct in de stengel gespoten of op de randen van de stengel gesmeerd. Op de plekken waar het onkruid minder schade aanricht, houdt de gemeente het bij maaien en afvoeren. De bestrijders willen zo min mogelijk chemische middelen gebruiken.
Wallet adviseert mensen die de exotische plant uit de tuin willen verwijderen, om goed op te letten dat zij ook de wortels en de knoppen van de stengels van de plant verwijderen. Anders groeien ze gewoon weer terug. De gemeente adviseert verder om alles daarna in de restafval container te gooien, omdat de planten anders via het GFT-afval weer terugkomen in tuinen en het openbaar gebied.
De gemeente begint in de week van maandag 30 september met hun bestrijdingsplan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.