Schoolbestuur luidt noodklok: dit jaar nog vaker geen juf of meester voor de klas

© Caspar Huurdeman
UTRECHT - Ouders van basisschoolleerlingen in Utrecht hebben vandaag een brief gekregen over het lerarentekort. SPO Utrecht, het bestuur van scholen voor primair onderwijs in de stad, vreest dat het probleem dit schooljaar alleen maar groter wordt en vraagt om begrip voor noodmaatregelen.
De meest vergaande maatregel is dat kinderen thuis moeten blijven omdat er geen leraar beschikbaar is. 'Een pijnlijk besluit', staat in de brief die eveneens is verstuurd door de schoolbesturen in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere. "Maar soms is het echt nodig om te voorkomen dat leraren overbelast raken."
Zomaar een dagje vrij, voor sommige kinderen klinkt het misschien als muziek in de oren. Maar ouders zijn er vaak minder blij mee. "Ik kan nu al met zekerheid zeggen dat het dit jaar eerder toeneemt dan afneemt", zegt Thea Meijer van SPO Utrecht tegen RTV Utrecht.
Steeds andere docenten voor de klas tast de kwaliteit van je onderwijs aan.
Thea Meijer

ANDERE OPLOSSINGEN

Maar er zijn ook andere oplossingen, zoals personeel met andere taken voor de klas zetten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de directeur of een interne begeleider (iemand die extra leerlingenzorg organiseert). "Als het een dagje is, is het geen punt", zegt Meijer. "Maar als het structureel wordt, kunnen die mensen hun eigen werk niet meer doen. Het ondermijnt ander werk."
Ook is het volgens SPO Utrecht een optie om in noodgevallen kinderen onder te verdelen over andere groepen. Of de hulp inschakelen van de naburige kinderopvang. "Je kunt ook denken aan maatregelen zoals niet meer vijf maar vier dagen naar school", zegt Meijer. "Wij hebben dat vorig jaar op een school voor speciaal onderwijs gedaan. Steeds andere docenten voor de klas tast de kwaliteit van je onderwijs aan."

PROBLEEM WORDT GROTER

De SPO-bestuurder ziet het lerarentekort alleen maar toenemen. "Er komen minder mensen op de markt, dus we zijn heel druk bezig met de PABO. Maar we zien ook mensen uit de stad trekken omdat ze in de randgemeentes gaan wonen. Terwijl deze stad ook alleen maar groeit. Het aantal vacatures groeit."
De overkoepelende schoolorganisatie hoopt op begrip bij ouders en leerlingen. Meijer zegt ook de leraren en directeuren een hart onder de riem te willen steken met de brief.

ANDERE STEDEN

Overigens lijken de problemen in steden als Amsterdam en met name Rotterdam en Den Haag nóg groter. Meijer verwacht dat later ook kleinere plaatsen in de buurt van de grote steden meer te maken gaan krijgen met het lerarentekort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.