Vrouw uit Lunetten wint rechtszaak: 26 chihuahua's mogen in huis blijven

© Pixabay
UTRECHT - Een vrouw die 26 chihuahua's in haar huis in de Utrechtse wijk Lunetten had, mocht de kleine hondjes gewoon houden. Ze heeft na lang juridisch getouwtrek een rechtszaak tegen de gemeente voorlopig gewonnen.
Het stadsbestuur deed twee jaar geleden een inspectie en vond in de woonkamer van het rijtjeshuis 23 volwassen chihuahua's, drie puppy's, een kat en een kip. De gemeente vindt dat te veel en wil maximaal tien chihuahua's toestaan.

JURIDISCH GEVECHT

De dierenliefhebster, die samen met haar twee dochters in het huis woont, spande een rechtszaak aan om het besluit van de gemeente aan te vechten. Eerst verloor ze die, maar ze ging in hoger beroep. Zojuist stelde de Raad van State de vrouw alsnog in het gelijk.
Inmiddels heeft de vrouw nog 'slechts' 22 chihuahua's. Eentje is overleden en de drie puppy's zijn naar een ander adres gegaan.

VROEGER FOKKER

De vrouw deed ooit een opleiding tot dierenarts en heeft vroeger chihuahua's gefokt. Inmiddels is ze daarmee gestopt. Ze is niet van plan haar kennel nog uit te breiden. Omdat de hondjes al op leeftijd zijn, is het moeilijk ze nog op een ander adres onder te brengen.
De chihuahua's hebben het formaat van een grote cavia. Ze komen volgens hun baasje niet in de tuin en veroorzaken dus geen overlast voor de buren. De chihuahua's worden drie keer per dag in groepjes van tien uitgelaten.
Het is niet bekend of de gemeente de zaak nu laat rusten of dat nog op een andere manier geprobeerd gaat worden de dieren uit het huis te krijgen. De uitspraak die de Raad van State vandaag deed was een zogenoemde spoedbeslissing. Binnenkort wordt definitief uitspraak gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.