Nieuwe techniek of ouderwetse klei? Waterschap presenteert plannen voor opknapbeurt Lekdijk

Lekdijk op archieffoto.
Lekdijk op archieffoto.
WIJK BIJ DUURSTEDE/AMERONGEN - Het lijkt in deze droge zomer soms nog ver weg, maar bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn ze er elke dag mee bezig: wat gebeurt er als de Lekdijk tussen Schoonhoven en Amerongen met hoogwater doorbreekt? "Dan zijn er potentieel één miljoen getroffenen en tientallen miljarden euro's schade", aldus Els Otterman van het waterschap. Dat presenteert vandaag plannen om dat te voorkomen.
Drie plannen voor versterking Lekdijk
Het Hoogheemraadschap is al langer bezig met het in kaart brengen van waar en hoe de dijk tussen Schoonhoven en Amerongen versterkt moet worden. In totaal moet dat over een lengte van zo'n 50 kilometer gebeuren. De opknapbeurt zal in gedeeltes worden uitgevoerd en het stuk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen is als eerste aan de beurt.
De dijk heeft op sommige punten een opknapbeurt nodig omdat een hoger waterpeil als gevolg van klimaatverandering de dijken zwakker heeft gemaakt. Otterman: "De belangrijkste problemen zijn de stabiliteit, dat als het water hoog staat een deel van de dijk inzakt, en piping: da's als er water onder de dijk doorstroomt, zand meeneemt, en zo de dijk ondermijnt."

DRIE SCENARIO'S

Tijd om de dijk te versterken dus. De afgelopen jaren werd er gebrainstormd over hoe dat gedaan moet worden en vandaag presenteert het Hoogheemraadschap de plannen. Otterman: "We hebben drie kansrijke scenario's verzonnen. Bij de eerste gaan we met name technische oplossingen, zoals damwanden en schermen, in de dijk aanbrengen."
Maar de opknapbeurt van de dijk kan ook op een andere manier: met extra klei aan de binnendijkse kant waar de mensen wonen. Otterman: "Dan zijn er ook kansen om het agrarisch gebruik te verbeteren. Want als we toch aan de slag gaan, kunnen we ook best met andere partijen verbeteringen in het gebied aanbrengen."
En dan is er de derde optie. Otterman: "We hebben nog een oplossing om aan de buitenkant van de dijk, dus de kant waar de rivier is, maatregelen te nemen. Dat kunnen we goed combineren met natuurontwikkeling in de uiterwaarden, een vrijliggend fietspad op de kruin van de dijk en meer ruimte voor recreatie."

MEER MOGELIJKHEDEN

Wat betreft de uitvoering van de opknapbeurt zijn er meer mogelijkheden dan vroeger dankzij de technologische vooruitgang, aldus Otterman. "Eerder werd een dijk met extra klei opgehoogd of verstevigd. Nu zijn er meer mogelijkheden om dat in de dijk te doen. Bijvoorbeeld als er huizen aan beide kanten van de dijk staan. Dan willen we liever niet die huizen af moeten breken maar dan kiezen we sneller voor oplossingen in de dijk."
De Lekdijk met in rood het stuk dat als eerste wordt aangepakt.
De Lekdijk met in rood het stuk dat als eerste wordt aangepakt. © www.hdsr.nl
In totaal moet de Lekdijk over een lengte van zo'n 50 kilometer worden versterkt. De gehele versteviging van de dijk gaat naar verwachting 300 tot 400 miljoen euro kosten en moet in 2029 helemaal zijn afgerond.
Els Otterman (Hoogheemraadschap) over versterking Lekdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.