Utrecht aan de Singel: Al 10 jaar wonen aan een bouwput!

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - "We weten wat er voor terugkomt." De bewoners aan het Willemsplantsoen in Utrecht wonen al bijna 10 jaar aan een bouwput. Ze kijken uit naar volgend jaar als de singel voor hun deur is hersteld.
Hedda Magnus en Ralph Hopman kochten in 2010 een huis aan het Willemsplantsoen wetende dat ze jaren overlast zouden kunnen hebben van de werkzaamheden vlak voor hun huis. Toch hebben ze de stap genomen. "Dit is een huis waar we langer wilden blijven wonen dan 5 jaar. Anders hadden we het niet gedaan. Het wordt hier prachtig voor de deur."
We weten wat er voor terugkomt
Hedda Magnus
Alle bewoners aan het Willemsplantsoen mochten meepraten over wat er voor hun deur ging komen. Zo wilden ze graag dat de straat voor hun huizen autoluw zou zijn en hebben ze meegepraat over de invulling van het park dat langs het water komt. Ralph Hopman: "De kinderen wilden heel graag een pannaveldje in het park en dat gaat er nu komen."

SCHUILKERK

Een stukje verder langs het Willemsplantsoen staat de schuilkerk van de oud-katholieken. Ook zij kijken uit naar volgend jaar als het park en de singel af is zodat ze weer beter bereikbaar zijn. Het is één van de weinige schuilkerken in Nederland die nog bijna volledig in oude staat is. "Het is een verborgen parel in de Utrechtse geschiedenis", zegt priester Bernd Wallet.
Jarenlang hebben de oud-katholieken stiekem hun geloof moeten belijden. In een gewoon woonhuis vlakbij de oude stadsmuur konden ze dat in alle stilte doen. "Er zitten hier wel degelijk kijkgaten om te zien of de politie er niet aankomt om je op te pakken", vertelt Wallet. Hij vindt het een bijzondere plek om priester te zijn.

DUITSCHE HUIS

Daar waar het water weer begint staat het Duitsche Huis. Nu zit in het pand het luxe Grand Hotel Karel V, maar op het complex is ook nog een klein deel eigendom van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht. Een Orde die zich tegenwoordig inzet voor goede doelen. In de 12e eeuw werden ze opgericht en bestonden de leden uit monniken die tegelijkertijd ook ridders waren. Ze namen deel aan de kruistochten. In deze laatste aflevering van Utrecht aan de Singel gaat fotograaf Iris Tasseron op bezoek en hoort ze dat het middenschip van de Domkerk niet de enige kerk was die is ingestort door de tornado van 1674.

HERSTEL SINGEL

Het herstel van de stadsbuitengracht is gestart op 30 augustus 2001. Als eerste is het water bij de Monicabrug en het Paardenveld teruggekeerd en nu wordt gewerkt aan het laatste deel bij de Mariaplaats en het Willemsplantsoen. In 2020 wordt dan ook het laatste deel van de herstelde singel geopend en kan er weer met een bootje rond de stad worden gevaren.
Kijk naar deel 6 van Utrecht aan de Singel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.