Utrecht komt met verbod op gebruik van lachgas op straat

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Utrecht maakt als een van de eerste grote steden van Nederland werk van de aanpak van lachgas. Gisteren besloot de gemeenteraad dat het mogelijk moet zijn om in de toekomst plekken in de gemeente aan te wijzen waar het gebruiken of bezitten van lachgas verboden is.
Door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen, kan de gemeente voortaan een verbod instellen op het gebruiken of op zak hebben van lachgas in bepaalde gebieden. Een soortgelijke bepaling bestaat nu bijvoorbeeld ook al voor het drinken van alcohol op straat. En de raad wil dat de gemeente haast maakt: voor 1 oktober moet de burgemeester onderzocht hebben waar een lachgasverbod op zijn plek zou zijn.
Utrecht is de eerste grote stad van Nederland die een verbod op de drug instelt. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zet zich daar ook voor in. Amsterdam besloot in mei af te zien van een soortgelijke aanpassing van de APV. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid denkt nog na over een eventueel landelijk verbod.
Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte roes die door gebruikers als prettig wordt ervaren. En het gas wordt steeds populairder als drug. De slagroompatronen die gebruikt worden om ballonnen met lachgas te vullen, liggen door heel Utrecht op straat. En ook duiken er steeds vaker grote tanks op. Onlangs trof de politie nog nog elf van zulke tanks met lachgas aan in een woning aan de Bangkokdreef in de Utrechtse wijk Overvecht.
Maar het handhaven van een eventueel verbod wordt niet eenvoudig, aldus Laura Nijkamp van Trimbos. Want het is maar de vraag of een gemeente agenten en handhavers vrij wil maken voor het aanspreken van gebruikers: "Ik denk dat het vrij lastig wordt omdat het een stuk handhavingscapaciteit vergt. En de vraag is: is die capaciteit er? En is dat wat nodig is?"

RUMOERIGE STEMMING

Het lachgasverbod is mogelijk gemaakt doordat de gemeente gisteren een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aannam. Het aannemen van die APV had nog wat voeten in de aarde. Bij de stemming over een amendement over woonoverlast ontstond wat commotie. Want door de afwezigheid van een DENK-raadslid staakte die stemming met 22 voor en 22 tegen-stemmen.
Fractievoorzitter Heleen de Boer (GroenLinks) vroeg daarop een herstemming aan. Bij die nieuwe stemming bleef VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen, aanvankelijk tegen het amendement, even op de gang buiten de raadszaal staan waardoor het amendement alsnog kon worden aangenomen. Dit om de vaart erin te houden.
De actie van Gilissen viel verkeerd bij de fractie van D66. Want meestal als er bij een punt evenveel voor- als tegenstemmen zijn dan komt het punt bij een volgende vergadering opnieuw ter sprake. Fractievoorzitter Jony Ferket (D66): "Wij als gemeenteraad moeten zorgvuldig besluiten nemen. De regels kunnen we niet ombuigen als het een keer niet uitkomt." CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is minder hard. Hij noemt het 'niet heel chique, maar kan wel' en wil de manier van stemmen graag evalueren.
D66 en de ChristenUnie dienen een verzoek in bij burgemeester Jan van Zanen om na te gaan of de stemming volgens de regels is verlopen.
RTV Utrecht vroeg de mensen op straat wat ze van dit besluit vinden. De antwoorden zijn te beluisteren via onderstaande audio.
Dit vinden de mensen van het verbod.
Niet iedereen is ervan overtuigd dat een verbod gaat helpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.