Appen op de fiets kost vanaf maandag 95 euro: "Wel een beetje overdreven"

Vanaf maandag mag dit niet meer.
Vanaf maandag mag dit niet meer. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - Vanaf aanstaande maandag mag je in heel Nederland niet meer fietsen met een telefoon in de hand. Eind september 2018 werd dit wetsvoorstel van minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat goedgekeurd. In Utrecht waarschuwt de politie alvast met een bord langs een drukke fietsroute.
Bij de Berenkuil aan het einde van de Biltstraat staat nu een bord met de tekst: "Let op! Verboden op de fiets je telefoon vast te houden." De politie vertelde eerder al dat ze maandag gelijk de straat op gaan om te controleren. Als ze een fietser de wet zien overtreden, schromen ze niet om direct vijfennegentig euro boete te geven.
De fietsers bij de Berenkuil reageren verrast: "Wat? Zoveel?! Hoe moet je dan Google Maps gebruiken?", zegt Silke die op weg is naar school. Ook student Jannes is verbaasd over het bedrag: "Wel een beetje overdreven als je het vergelijkt met andere verkeersboetes."
Tekst gaat verder onder de foto.
Bord geplaast: Let op! Verboden op de fiets je telefoon vast te houden.
Bord geplaast: Let op! Verboden op de fiets je telefoon vast te houden. © RTV Utrecht / Marloes Sollie

ERVARINGEN

"Ik doe het zelf ook veel te veel", zegt Marieke die met haar telefoon in de hand langs fietst. "De wet is een goede stimulans, want ik wil geen boete." Marieke is deze ochtend niet de enige die even snel een blik werpt op het schermpje. Stijn, bijvoorbeeld, kan het ook niet laten om de mobiel uit zijn broekzak te halen: "Ja, ik doe het ook heel vaak. Het is echt een routine en daarom ook moeilijk af te leren. Ik moet er meer bewust van zijn." Ook Sterre kijkt zo nu en dan op haar schermpje: "Als ik alleen ben, doe ik het. Anders verveel ik mij."
Overigens zijn niet alle fietsers bezig met hun telefoon: "Ik heb nu een horloge, dus geen telefoon meer nodig tijdens het fietsen", aldus de 15-jarige Lotte. Ook andere jongeren zijn zich bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt: "Ik doe het echt niet, want anders zou ik veel vallen." En ook Stijn weet dat de veiligheid vermindert wanneer hij op zijn telefoon kijkt: "Ik merk dat ik minder oplettend ben."

ANDERE MANIER

De 56-jarige mevrouw Smits komt op haar e-bike aanfietsen. Zij zal geen problemen krijgen met de nieuwe regel, want zij kan haar telefoon in een hoesje doen die aan haar stuur zit: "Als TomTom werkt die goed, maar het leidt wel veel af. Als er mailtjes binnenkomen, heb ik ook de neiging om erop te klikken."
Of de fietsers vanaf 1 juli minder naar hun telefoon zullen kijken tijdens een ritje, is volgens Sterre nog maar de vraag: "Ik kijk eerst of er politie staat en bedenk dan of ik mijn telefoon pak." Maar Fenna verstuurt dat berichtje dan maar iets later: "Ik ga het dan niet meer op de fiets doen, daar heb ik geen geld voor."

ONLINE

Ook op sociale media komen veel reacties over deze nieuwe wet. Roy twijfelt of deze wet voor verandering gaat zorgen: "Tuurlijk leren ze het niet af! Net als stoppen voor een rood verkeerslicht, hand uitsteken bij verandering van richting en verlichting hebben. Dat doen ze ook allemaal niet."
Bert is helemaal niet blij met deze regel, want hij weet niet meer waar hij zijn telefoon moet laten: "Wat als ik nou gewoon geen zakken heb? Mijn telefoon is mijn horloge, die ook maar verbieden dan? Kansloos!"
Zou dit de oplossing zijn voor telefoongebruik op de fiets?
Zou dit de oplossing zijn voor telefoongebruik op de fiets? © RTV Utrecht / Marloes Sollie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.