Hitteplan van kracht in Utrecht: "Let extra op elkaar"

© RTV Utrecht / Annet Schut
PROVINCIE UTRECHT - Het RIVM in Bilthoven heeft voor grote delen van het land het hitteplan geactiveerd. Het geldt ook voor onze provincie.
Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico's van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. "Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting", aldus het RIVM.
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.
Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.
Met een hele week hitte in het vooruitzicht is het nu al vrijwel zeker dat juni 2019 de warmste junimaand wordt sinds in 1901 in De Bilt met metingen werd begonnen. Weeronline verwacht voor juni een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 18,5 graden. De warmste junimaanden tot nu toe waren die van 2017 en 1976 met 18,0 graden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.