Toeterende trouwstoeten zorgen voor frustraties bij agenten en verhuurders: "Ik kan hier slecht tegen hoor"

Trouwstoet die door politie in Stichtse Vecht aan de kant werd gezet.
Trouwstoet die door politie in Stichtse Vecht aan de kant werd gezet. © Politie Stichtse Vecht
PROVINCIE UTRECHT - Automobilisten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond die in een trouwstoet voor gevaar op de weg zorgen. Het gebeurt volgens de politie steeds vaker en dat zorgt voor frustraties bij agenten, verhuurbedrijven, medeweggebruikers én de trouwgasten zelf. Want die laatsten krijgen regelmatig een bon, zoals onlangs gebeurde in Nieuwegein, Veenendaal en Utrecht.
De verkeerspolitie legde vast hoe het gedrag van de trouwgasten tot ergernissen leidt bij agenten. Zij hebben vaak geen zin om een feestje te verpesten, maar moeten tegelijkertijd ervoor zorgen dat er geen onveilige verkeerssituaties ontstaan.
In misdaadprogramma Bureau Hengeveld is te zien hoe het mis gaat in Utrecht. Een trouwstoet wordt daar na meerdere waarschuwingen aan de kant gezet en beboet. Een camera in de politie-auto legt vervolgens de reactie van de agenten vast als een auto uit de stoet keihard wegrijdt. "En weer racen, zie je dat nou? Ongelofelijk", zegt een agent. "Ze kunnen ook niet anders", antwoordt zijn collega. Een diepe zucht volgt: "Ik kan hier slecht tegen hoor."
De spagaat tussen tolereren en handhaven komt ook terug in het landelijke beleid van de politie. "Tot op zekere hoogte horen deze stoeten bij de samenleving en moet er ruimte zijn voor spontaniteit en tradities", schrijft de politie. Er wordt daarom pas ingegrepen als het uit de hand loopt: "We zien de afgelopen jaren dat deelnemers vaker grensoverschrijdend, asociaal en gevaarlijk gedrag laten zien. Dat levert meer dan ergernis op; namelijk gevaar voor het verkeer en de omgeving. Tegen de uitwassen treden wij daarom op."
We zien de afgelopen jaren dat deelnemers vaker grensoverschrijdend, asociaal en gevaarlijk gedrag laten zien.
Reactie landelijke politie

AANDACHT

Dat de trouwstoeten de aandacht trekken, is natuurlijk ook de bedoeling. Cultureel antropoloog Ibrahim Yerden schreef het boek Trouwen op z'n Turks: "Met toeteren laten ze aan de omgeving hun blijheid zien dat ze een keuze hebben gemaakt en dat het een succesvolle dag is. Het is een signaal aan de omgeving."
De mening van buurtgenoten en familie is belangrijk. Vandaar ook dat er regelmatig een dure en snelle auto wordt gehuurd. Yerden: "Sociale controle speelt een rol. Bij het kiezen voor een dure auto, en het kiezen voor de hoeveelheid auto's. De gemeenschap praat daarover." Jongeren steken elkaar bovendien aan: "Als persoon A een hele mooie BMW, Mercedes of Jeep heeft dan willen de anderen een nóg mooiere auto huren."

AUTOVERHUURBEDRIJVEN

Bij verhuurbedrijven in de regio Utrecht is niet iedereen even enthousiast over het rijgedrag van de bruiloftsgasten. Eén verhuurder wil niet met naam en toenaam reageren maar ergert zich regelmatig. "We laten die mensen langskomen, geven ze een rij-instructie, laten ze om de auto lopen voor een schade-inspectie, en dan geven we het heilige teken... en dan gaan ze. En dan rijden ze hier fatsoenlijk weg, maar om de hoek horen we de motoren al brullen."
En dan rijden ze hier fatsoenlijk weg, maar om de hoek horen we de motoren al brullen.
Verhuurder auto's in regio Utrecht
De verhuurder heeft maatregelen getroffen door sommige auto's te begrenzen en snelheidsboetes door te sturen. Hij overweegt wel eens te stoppen met de verhuur aan deze doelgroep, maar vindt dat uiteindelijk net een stap te ver: "Wat moet ik dan met die auto's?"

MEER BRUILOFTEN IN NEDERLAND

Dat er vaker overlast wordt ervaren, kan komen doordat het gedrag extremer wordt, maar wat ook meespeelt is dat er steeds vaker hier trouwerijen zijn. Yerden: "Als je naar de trouwzalen kijkt, die zitten het hele jaar vol. Als ik vergelijk met vroeger, toen was het vaak in het land van herkomst en tegenwoordig is het meer in Nederland. Dat is een verandering."

'BUREN VONDEN HET LEUK'

Niet dat hier trouwen, met oog voor tradities uit het buitenland, per definitie voor overlast hoeft te zorgen, aldus Yerden. "Ik was in Hoofddorp, daar speelden muzikanten op straat met de hele omgeving én de autochtone buren. Die vonden dat wel leuk: ze hebben ook meegedaan aan het dansen op straat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.