Gezakt of geslaagd? Op steeds meer plekken in de regio gaat de vlag uit!

© ANP
UTRECHT - Op steeds meer plekken in de provincie gaat de vlag uit. Middelbare scholieren horen vandaag of ze geslaagd of gezakt zijn voor hun eindexamen. De meeste leerlingen hebben hun uitslag binnen.
Stilanos Damkalis uit De Meern hoort of hij geslaagd of gezakt is
Het Revius in Wijk bij Duurstede had aan het begin van de middag alle leerlingen al gebeld.
Ook de zoon van Wendy van Dijk uit Nigtevecht is geslaagd.
En ook in Houten is het feest na het verlossende telefoontje.
Geslaagd! In Houten gaat de vlag uit
Het telefoontje met de examenuitslag is iets waar de scholieren lang naar uit hebben gekeken. "Ik heb al klamme handjes als ik erover nadenk", vertelde Vicky Visser vanmorgen. Zij deed dit jaar haar havo-examen aan het Cals College in Nieuwegein. "Ik ben hartstikke emotioneel. Dus als te veel mensen erover gaan beginnen, weet ik sowieso dat ik in tranen ga uitbarsten."
Ook Vicky krijgt vanmiddag dat lang verwachte telefoontje. Haar school werkt niet met Somtoday dus zij hoeft niet langer dan nodig in spanning te zitten. "Als ik geslaagd ben, nodig ik een paar vriendinnen uit. Maar als ik ben gezakt, lig ik op bed te huilen, mezelf kennende. Dan stort mijn wereld wel voor een paar daagjes eventjes in. En als ik een herexamen heb, ga ik de volgende dag leren."

STORING

Door een technische storing hebben middelbare scholieren vandaag extra lang in spanning gezeten voor de uitslag van hun eindexamen. Er was een probleem met het administratiesysteem Somtoday dat de berekeningen voor 190 scholen in Nederland doet. Inmiddels is de storing verholpen, maar duizenden leerlingen moesten langer wachten voordat ze het verlossende telefoontje krijgen of ze zijn gezakt of geslaagd.

SLECHTNIEUWSGESPREK

Om 08.00 uur heeft het College voor Toetsen en Examens de zogeheten normering van de examens gepubliceerd. Aan de hand daarvan rekenen scholen uit welke cijfers leerlingen hebben gehaald en of ze daarmee geslaagd zijn. Leerlingen die gezakt zijn, worden meestal als eerste gebeld.
Op het Cals College is decaan Corine Oskam betrokken bij de slechtnieuwsgesprekken. De leerling staat daarbij centraal, vertel ze. "Altijd eerst vragen hoe het met de leerling is. Ben je een beetje bekomen van de schrik? Had je het zien aankomen? En ook moeders soms de tissues aanreiken."
De gezakte leerlingen worden morgen met hun ouders op school verwacht, zodat er gesproken kan worden over hoe het nu verder moet. "Dan gaan we kijken wat ze willen. Wil je terugkomen op school, dan moet je alles overnieuw doen. Alle vakken. Of je kunt naar het volwassenenonderwijs. Dan hoef je alleen die vakken over te doen waar je een onvoldoende hebt gehaald."
En er zijn natuurlijk ook leerlingen die gezakt zijn, maar met een herexamen het alsnog kunnen halen. Ook zij worden begeleid bij de voorbereidingen op hun her. De herkansingen zijn van 17 tot en met 20 juni.
Geslaagd voor het eindexamen
Scholieren wachten gespannen de eindexamenuitslagen af

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.