Landelijke ov-staking gaat door, NS moet pendelen naar Schiphol

© ANP
UTRECHT/SCHIPHOL - De landelijke staking in het openbaar vervoer gaat dinsdag door. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. De vakbonden houden een gemengd gevoel over aan de uitspraak, want er mag niet gestaakt worden rond Schiphol.
De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter vanmiddag in een door Schiphol aangespannen kort geding. Schiphol was bang voor de openbare orde als reizigers niet met de trein naar het vliegveld kunnen komen of dat kunnen verlaten. Er moet die dag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.
De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg. Bovendien is er een gerede kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

NOODPENDEL

De NS, gevestigd in Utrecht, heeft laten weten dat dinsdag een 'minimale noodpendel' kan rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol.
Door de noodvoorziening wordt voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. Maar, zo waarschuwt de NS, de noodpendel is beslist niet voldoende voor normale reizigersaantallen en is "specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schipholreizen".
Hoe de nooddienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien, gaat de NS nog uitzoeken. In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden. Ook voor reizigers vanuit of naar onze provincie blijft de staking een probleem.

VAKBONDEN

Vakbond FNV heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het verbod om rond Schiphol te staken. "Aan de ene kant is het teleurstellend dat het stakingsrecht is ingeperkt, aan de andere kant is de bond wel blij dat de rest van de landelijke staking door mag gaan", liet bondsbestuurder Henri Janssen weten.
"De staking in het ov dinsdag is nog steeds de grootste die ons land in tientallen jaren heeft gekend. Maar als vakbonden moeten we ook toestaan dat de staking wordt gebroken", zegt bestuurder Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. "Het lijkt alsof vakbonden stakingskracht inleveren en dat zal koren op de molen zijn van juristen in toekomstige stakingen."
De in Utrecht gevestigde bonden gaan nu in gesprek met NS over de benodigde hoeveelheden mensen voor de door de rechter opgelegde kwartiersdienstregeling. "Het is aan de werkgever om mensen aan te wijzen", aldus Janssen. Volgens hem gaan de bonden geen mensen aanwijzen. "We zullen hooguit zeggen: er ligt een dienstorder van je werkgever, daar moet je je aan houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.