"Nieuwe bibliotheek voor Montfoort en Linschoten moet universiteit van de straat worden"

MONTFOORT - De nieuwe bibliotheek voor Montfoort en Linschoten moet vernieuwend zijn en een plek voor ontmoeting. Alleen zo kan de voorziening weer terugkeren. Dat werd vanavond besproken tijdens een informatiebijeenkomst over de invulling van de bibliotheek.
Door bezuinigingen moest de bibliotheek in 2015 sluiten en dat ging een groot aantal inwoners aan het hart. Op het stadskantoor in Montfoort verzamelde zich vanavond een groep mensen om na te denken over hoe de bibliotheek weer terug kan komen en hoe die er dan uit moet zien. Erg druk was het niet. Het merendeel van de bezoekers was ouder dan vijftig en de andere helft hoort bij een politieke partij.

JONGEREN

Wil de nieuwe generatie die bibliotheek eigenlijk wel terug? "Jazeker, bibliotheken worden juist platgelopen door jongeren. De meeste zitplaatsen worden bemand door jongeren die de bibliotheek kiezen als studieplek", zegt Mark Deckers. Hij is vanavond te gast in zijn rol als bibliotheekvernieuwer. Deckers is ervan overtuigd dat een bibliotheek in Montfoort en Linschoten er weer kan komen én kan blijven en daar heeft hij volop ideeën over.
De vroegere bibliotheek in Montfoort was er één van de oude stempel. Er stonden boeken en daar hield het wel zo'n beetje mee op. "Dat moet anders. Zo'n nieuwe bibliotheek moet een soort universiteit van de straat worden, waar je alles kan leren wat je nodig hebt", zegt Deckers. Behalve boeken lenen moeten bezoekers er van alles kunnen doen, zoals digitale vaardigheden leren, een opfriscursus verkeer volgen en andere mensen ontmoeten.
In de ideale situatie houdt niet alleen de gemeente, maar vooral de bevolking van Montfoort de bibliotheek in leven. Wanneer verschillende organisaties de krachten bundelen en hun diensten en kunde aanbieden in de bibliotheek, kan zo kennis en geld worden verzameld.
Al die nieuwigheid, ik heb het liefst gewoon een echt boek
Bezoeker

VRIJWILLIGERS

Onmisbaar zijn de vrijwilligers. Of die er straks wel genoeg zijn, valt nog te bezien. Toen de bibliotheek er nog was, bleek het al moeilijk alles draaiende te houden. Hoe moet dat dan straks? Gertjan Scholtens heeft er vertrouwen in dat zodra de bibliotheek modern wordt, jongere vrijwilligers dan vanzelf volgen. Hij weet alles over de bibliotheek in Montfoort. Zijn moeder startte de bieb in 1972 op. Voorheen hoorde het bij de parochie en werden de boeken meegenomen na afloop van de kerk. Gertjan was 25 jaar lang uitlener bij de bieb, totdat die dus in 2015 werd opgeheven. Hij wil niets liever dan de bibliotheek zo snel mogelijk terug.
Volgens de gemeente zal dat ook gebeuren, op 1 januari 2020 om precies te zijn. Dat lijkt Gertjan redelijk snel, vooral omdat nog niet helemaal duidelijk is wie er precies op welke manier een rol gaat spelen. Waar het geld vandaan moet komen is ook nog niet helemaal duidelijk. De gemeente Montfoort heeft weinig geld beschikbaar.
Toch heeft wethouder Jocko Rensen van Progressief Akkoord er vertrouwen in dat er genoeg is om de bibliotheek te realiseren. "De gemeenteraad moet gaan beslissen over de plannen die we hebben. Ik ben ervan overtuigd dat het geld er is, maar dat betekent wel dat de raad keuzes moet maken. Dat betekent dat je dan andere dingen juist niet kan doen." De wethouder houdt zich volop bezig met hoe de nieuwe bibliotheek eruit komt te zien. Rensen vat het samen als "het hart van de samenleving".
Of er nog vragen waren, klonk het aan het einde van de bijeenkomst. Een van de bezoekers had wel een vraag voor Deckers. "Zou er in de toekomst een bibliotheek komen zonder boeken?" "Nee, een bibliotheek is niks zonder informatie", antwoordde Deckers. Een mevrouw in de zaal zuchtte opgelucht. "Gelukkig", zei ze. "Al die nieuwigheid, ik heb het liefst gewoon een echt boek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.