OM eist 18 jaar cel en tbs voor doodsteken Utrechtse studente Laura

© Facebook Laura Korsman (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het OM wil dat Zamir M., de man die verdacht wordt van het doodsteken van de Utrechtse studente Laura, 18 jaar de cel in gaat en tbs met dwangverpleging krijgt. Dat bleek vanmiddag tijdens de zitting.
De 24-jarige Laura werd in juli vorig jaar doodgestoken in het studentenhuis waar zij woonde in de Bosboomstraat. "Het is uit de hand gelopen", verklaarde de verdachte vanochtend. "Ik ging door het lint."
Volgens de officier van justitie is het bewezen dat de man Laura met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht. Hij is in de bewuste nacht doelbewust op weg gegaan naar het huis van Laura. Had handschoenen en een mes bij zich en wachtte lang met naar binnengaan tot zij alleen was. Ook had hij toen operatiehandschoenen aan.
Uit onderzoek van de verwondingen van Laura blijkt volgens het OM dat zij niet zichzelf tijdens een worsteling per ongeluk dodelijk heeft getroffen, zoals de verdachte vandaag beweerde. Bovendien is zij daarna nog 24 keer gestoken en 14 keer gesneden.
Ook zijn houding speelde volgens de officier mee bij het bepalen van de zware strafeis - zwaarder dan normaal voor zulk soort zaken - twittert verslaggever Riks Ozinga vanuit de rechtbank:
Volgens de advocaat van Zamir M. kan zijn cliënt ook in een plotselinge opwelling hebben gehandeld. Dan zou er geen sprake zijn van moord en is een lagere eis volgens hem op zijn plaats. Ook zegt hij dat de verdachte het mes niet zou hebben meegenomen naar het huis van Laura om haar te doden, maar alleen om mee te dreigen. Dat deed hij acht jaar geleden immers bij een vergelijkbaar geval ook.

ZITTING

Al snel nadat Laura werd gevonden, werd haar ex-vriend aangehouden. Hij zat eerder al vast omdat hij de jonge vrouw na het verbreken van hun relatie bleef stalken. Vanochtend beantwoordde Zamir M. voor het eerst vragen van de rechter.
Het ging uitgebreid over de dag waarop Laura om het leven kwam. Zamir M. begon na veel trekken van de rechter te praten en vertelde dat hij via de buren het studentenhuis is binnengekomen, door te doen alsof hij daar zelf woonde. Hij wachtte vervolgens drie uur op Laura.
Over het daadwerkelijk doden van Laura blijft Zamir M. de hele dag vaag. Hij zegt niet meer precies te weten wat er vervolgens is gebeurd. Volgens M. gingen hij en Laura op de bank zitten. Daar zou een woordenwisseling zijn ontstaan. Wat er werd gezegd, zegt hij niet goed meer te weten. Ineens was er een mes. Dat zou Laura van achter de bank hebben gepakt.
De rechter heeft grote twijfels bij dit scenario. Hij heeft eerder gezegd dat hij het mes van haar af had gepakt. M. demonstreert vervolgens voor de rechter met zijn advocaat en een pen hoe het gegaan zou zijn.
Door duwen en trekken zou Laura zichzelf in de hals hebben gestoken, aldus de verdachte. Hij beweert dat hij daarna een black out kreeg en door het lint ging. "Laura stond op en het mes kwam levensbedreigend op mij af", zegt hij. De rechter vraagt hem vervolgens of hij moet afleiden dat het noodweer was. "Jazeker", antwoordt Zamir M. op zachte toon.
Volgens M. heeft Laura zichzelf twee keer gestoken bij de worsteling. Volgens de voorzitter blijkt uit foto's van het lichaam van de studente dat er veel meer is gebeurd. Hij dringt er dan ook bij verdachte op aan meer te vertellen, ook in het belang van de nabestaanden.
Ook lijkt het verhaal van M. over het mes onwaarschijnlijk. Het moordwapen was afkomstig van een messenset die is aangetroffen in de schuur van de oma van Zamir M., bij wie hij woonde in Nieuwegein. Dat blijkt uit forensisch onderzoek.
De rechters uitten hun verbazing over het scenario dat hij schetst. Ze kunnen zich niet voorstellen dat Laura rustig met haar stalker ging praten nadat hij haar alarmknop afpakte en weggooide. Ze had hem duidelijk laten weten dat ze hem niet in haar leven wilde, zegt de voorzitter.
Ook proberen de rechters een beeld te krijgen van de volgorde van de meer dan twintig messteken op het lichaam van Laura. Ze lag op haar rug toen ze werd gevonden maar had ook veel steken aan de achterkant van het lichaam. Zamir M. zegt het zich niet te herinneren. Ook van de terugweg naar huis in Nieuwegein en het aantrekken van schone kleren zegt hij niets meer te weten. M. had zelf geen schrammetje.

PLAN

Ook moet vandaag duidelijk worden of de verdachte eerder al had nagedacht over zijn daad. Zo wil de rechter weten of hij van tevoren al van plan was van Amsterdam naar Utrecht te gaan en Laura op te zoeken die bewuste dag, doelend op het contact- en locatieverbod dat de politie Zamir M. had opgelegd.
De verdachte beweert vanochtend dat hij dacht dat hij thuis was. Hij zou door xtc, ketamine en een joint volledig de weg zijn kwijtgeraakt.
De rechtbank lijkt er weinig van te geloven. M. had immers al in Amsterdam besloten naar Laura te gaan. Van een hevige worsteling waren in de kamer ook geen sporen te vinden, zegt de rechter.

STALKING

Het was al duidelijk dat Laura gestalkt werd door de man, voordat ze om het leven werd gebracht. Vanochtend probeerde de rechter ook daar meer duidelijkheid over te krijgen. Pijnlijk duidelijk werd hoe ver de man ging in pogingen om maar in contact te blijven met zijn ex.
Het studentenhuis waar Laura woonde zit boven snackbar. Zamir M. ging daar ondanks zijn locatieverbod bijna dagelijks een patatje eten. Hij klom toen ook al eens via het balkon het huis binnen, waardoor Laura volkomen overstuur raakte.
M. beweert nu dat Laura hem toen zelf rustig binnenliet. Verklaringen van een huisgenote vertellen een ander verhaal. "Wegwezen!", zou Laura tegen de verdachte hebben geschreeuwd. Duidelijk genoeg, vindt de rechter.
Ook omdat veel mensen uit de directe omgeving van Laura bevestigen dat zij door Zamir M. extreem werd gestalkt: bij haar werk, haar huis en uitgaan. Via appjes, sms en mail. Ook zou hij haar huis met een verrekijker in de gaten hebben gehouden. Meerdere mensen in zijn omgeving noemen hem een 'geboren leugenaar'.
Duidelijk is dat hij zich vanochtend probeert te laten zien als slachtoffer. In zijn versie van de gebeurtenissen was zijn ex Laura verantwoordelijk voor wat er gebeurde.
Rechtbankverslaggever Riks Ozinga: "Hij spreek over zichzelf als 'hij' en over Laura als 'men' en een heel afstandelijke toon heeft hij. En hij doet eigenlijk alsof hij er zelf niks aan kon doen - hij was onder invloed, kreeg een black-out en Laura zou degene zijn die hem met een mes heeft bedreigd, daarna volgde een worsteling en dat zou fataal zijn zijn afgelopen - maar uit de verwondingen die Laura had blijkt dat dat verhaal volkomen uit de lucht gegrepen lijkt."

PERSOONLIJKHEID

Zamir M. is volgens de onderzoekers van het Pieter Baan Centrum iemand met een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en anti-sociale trekken. Ook heeft hij lichte verschijnselen van psychopathie.
Ook de leugenachtigheid van de verdachte komt uit onderzoek naar voren. Zelfs zijn grootmoeder, bij wie hij woont in Nieuwegein, noemt de vele leugens die hij vertelt. Toch is hij volgens de deskundigen geen pathologische leugenaar. Daarvoor is het te onsamenhangend.
Onderzoekers adviseren Zamir M. als licht verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De kans op herhaling wordt zonder behandeling als hoog ingeschat. Ze adviseren daarom een eis met tbs met dwangverpleging.
Zamir M. is zelf niet bang voor een kans op herhaling, zegt hij. "Ik heb er bewust voor gekozen er geen soapserie van te maken. Ik zie zelf geen enkel risico voor recidive", hoort verslaggever Riks Ozinga hem vertellen. Hij wil dan ook geen tbs-behandeling ondergaan.

PSYCHISCH IN DE WAR

Verdachte Zamir M. werd een aantal jaren geleden zelf slachtoffer van een ernstig misdrijf. Hij werd door een bende uit Benschop ontvoerd, bedreigd en mishandeld. Zijn advocaat Willem Jan Ausma zegt dat M. daardoor psychisch in de war is geraakt. In het Pieter Baan Centrum hebben onderzoekers echter geen PTSS of een angststoornis kunnen vaststellen.

NABESTAANDEN

De nabestaanden van Laura, die oorspronkelijk uit het Brabantse Werkendam komt, mogen gebruik maken van hun spreekrecht. Iemand van Slachtofferhulp doet dat namens haar ouders. Uit de verklaring blijkt dat het laatste appje van Laura vlak voor haar dood gestuurd was aan vader Kees. Zij vertelde hem dat het goed ging met haar studie verpleegkunde en dat ze zich verheugde op het meerijden met een ambulancedienst.
Haar vader zit intussen vol verdriet in de zaal. Ook noemt hij de verdachte een levensgevaarlijke man.
Ook het verhaal van de moeder van Laura komt aan de beurt. Ze beschrijft de liefde voor haar dochter en het vreselijke verlies. Ze heeft het over onvoorstelbare radeloosheid en machteloosheid. Het zwaar gehavende lichaam van haar dochter werd door patholoog van binnen en buiten onderzocht. "Ze werd bewijsmateriaal."
Volgens de moeder van Laura had Zamir M., die na de aangifte drie dagen vastzat, nooit vrijgelaten mogen worden, vanwege zijn gewelddadige verleden en stalkinggedrag.

LAATSTE WOORD

Zamir M. krijgt het laatste woord. Hij richt zich tot alle nabestaanden. "Het spijt me dat ik heb uitgehaald in een bizarre situatie. Het spijt me vreselijk. Ik heb haar nooit willen doden", zegt hij, maar hij noemt het strafdossier nu een 'compleet fantasieverhaal'.
De rechter doet op 4 juni uitspraak.
Rechtbankverslaggever Riks Ozinga vertelt in de studio van RTV Utrecht over de moordzaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.