Utrecht herdenkt gevallenen van Tweede Wereldoorlog en latere conflicten

© RTV Utrecht / Joost Danvers
PROVINCIE UTRECHT - Nederland heeft vandaag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten herdacht. Om 20.00 uur stond het openbare leven twee minuten stil ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die om het leven kwamen. Ook in de provincie Utrecht hing de vlag halfstok.
RTV Utrecht en de lokale tv-zender UStad zonden een liveregistratie van de dodenherdenking op het Domplein in Utrecht uit. Na de twee minuten stilte hield burgemeester Jan van Zanen een toespraak, waarna hij met de 102-jarige verzetsstrijdster Koosje Heijkoop de eerste krans legde. Aansluitend werd een defilé langs het verzetsmonument gehouden. RTV Utrecht vervolgde daarna met deel twee van de documentaire DocU: Vergeet mij niet. Het eerste deel was vorige week al te zien.
Behalve de Nationale Herdenking in Amsterdam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans legden, waren er ook grote herdenkingsplechtigheden op de Grebbeberg in Rhenen, op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar en in de voormalige concentratiekampen Amersfoort, Westerbork en Vucht. In Madurodam in Den Haag werd voor de vierde keer de Nationale Kinderherdenking gehouden.
Bij de herdenkingsbijeenkomst op Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen waren prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, hun zoon prins Pieter-Christiaan, staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en ridder militaire willemsorde Marco Kroon onder de naar schatting 3500 aanwezigen. Nederlandse militairen boden op de Grebbeberg drie dagen weerstand tegen de oprukkende Duitse troepen in mei 1940.
Op het Nationaal Ereveld in Loenen, waar duizenden slachtoffers van oorlogen en missies begraven zijn riep minister Ank Bijleveld van Defensie in het bijzijn van Ridder Militaire Willemsorde majoor Roy de Ruiter eerder vandaag op om nabestaanden van gesneuvelde militairen te steunen. Na de twee minuten stilte gaat alles weer verder, zei de minister, maar voor de nabestaanden breekt er weer een ander soort stilte aan, een stilte waarin andere mensen geen vragen durven te stellen.
Bijleveld wil dat die anderen juist een arm om hen heen slaan en niet verlegen of terughoudend zijn bij het levend houden van de herinnering aan hun geliefden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.