'Oprichter BluesRoute moet een memorial krijgen'

© Ton van den Berg
UTRECHT - Mr BluesRoute, Cees van Leeuwen moet geëerd worden met een klein festival in de stad Utrecht. Dat vindt een groep muziekliefhebbers. Cees van Leeuwen overleed in december. Zijn dood bleef lang onopgemerkt.
Elk derde weekend van april stond Utrecht op zijn kop, vergelijkbaar met Koningsdag. Tussen 1985 en het eind van de vorige eeuw was dat weekend traditioneel het domein van de BluesRoute. De grote man achter het festival was een kleine kroegbaas, Cees van Leeuwen. Van Leeuwen was eigenaar van de Lange Juffer, een café vlakbij het Lucas Bolwerk. Vanuit een rommelig kantoortje boven het café bestierde Van Leeuwen zijn imperium.

HALF MILJOEN BEZOEKERS

Op de hoogtijdagen van het festival kwamen er honderdduizenden mensen naar de binnenstad. Sommige bronnen spreken over een half miljoen mensen. Op buitenpodia, in grote cafés en bruine kroegjes, overal klonk drie dagen lang de blues.
Van Leeuwen was een sjacheraar, een handig mannetje die veel voor elkaar kreeg. De organisatie van het mega-evenement rustte vooral op zijn schouders. Het leidde ook tot onzekerheid. Kroegbazen wilde graag een band in hun zaak en Van Leeuwen zou dat regelen. Maar het ging niet altijd goed. Het zorgde voor wrevel bij de Utrechtse Horeca. In de tweede helft van de jaren negentig ontstond er vanuit die onvrede, een tweede blues festival naast de BluesRoute, het werd het begin van het einde.

GEEN SUCCES

Later begon Van Leeuwen een bluescafé aan de werf van de Oudegracht, Cees Place. Daarmee evenaarde hij nooit het succes van zijn BluesRoute. De naam van die BluesRoute kwam nog een paar keer terug, Van Leeuwen toerde door Nederland en organiseerde in diverse plaatsen een muziekfestival. Ook daarmee haalde hij niet het succes van het origineel.
Van Leeuwen overleed berooid en eenzaam op 17 december vorig jaar. Zijn dood bleef enige dagen onopgemerkt. Een buurvrouw zette nadat zijn overlijden bekend was geworden een berichtje op Facebook, maar door de media werd dat niet opgepakt. Van Leeuwen was letterlijk in vergetelheid geraakt. Hij werd 'van gemeentewege' gecremeerd. Mr BluesRoute werd vijfenzeventig jaar.

JAN AKKERMAN

Een groep muziekliefhebbers wil hem alsnog ruim de aandacht geven, de vergetelheid is niet terecht. Onder leiding van Wilbert de Greeve moet Mr BluesRoute op een gepaste wijze geëerd worden. De Greeve wil na de zomer met een aantal kroegen een mini-BluesRoute organiseren, bluesmuziek op podia in kleine kroegen. Of dat gaat lukken is nog onzeker, Van Leeuwen had door zijn solistisch optreden ook veel vijanden in de stad, met name in de horeca. De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar gitaarlegende Jan Akkerman heeft al toegezegd om zijn medewerking te verlenen. Akkerman was er bij de echte BluesRoute ook vaak bij.
Naast een mini-festival denkt De Greeve ook aan een herdenkingstegel ergens in de stad. De Greeve wil die het liefst legaal neerleggen, maar als de gemeente tegenwerkt dan kan het ook zonder toestemming.
Tenslotte heeft De Greeve de Herman Brood Academie benaderd. Deze MBO-opleiding voor popmuzikanten zou jaarlijks een Cees Van Leeuwen Award kunnen uitreiken aan een talentvol gitarist. Of al deze plannen doorgaan wordt later dit jaar bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.