Politiek Heuvelrug wil meer bezuinigingen: "Belasting verhogen is wat makkelijk"

De bibliotheken moeten het ontgelden in Amerongen en Maarn.
De bibliotheken moeten het ontgelden in Amerongen en Maarn. © RTV Utrecht
DOORN - De politiek in de Utrechtse Heuvelrug is in principe blij met het pakket aan bezuinigingen dat het college voorstelt. Maar een meerderheid van de partijen vindt dat het nog wat steviger mag. Het college wil nu 5,6 miljoen euro bezuinigen per jaar.
Dat is nodig omdat de kosten in de zorg, vooral de jeugdzorg, fors gestegen zijn. Daarnaast heeft de gemeente flink geïnvesteerd de afgelopen jaren. De schuld is opgelopen tot 157 miljoen euro en dat moet ook afbetaald worden. Daarom stelt het college een heel pakket aan maatregelen voor zoals het sluiten van twee bieblocaties, twee consultatiebureau's en het verhogen van de onroerende zaakbelasting met 14,5%. Ook in het sociaal domein wordt gesneden.
De raad vergadert morgenavond over de plannen. Vervolgens wordt een pakket voorgelegd aan de inwoners. Die worden dan "geconsulteerd". Ze mogen hun mening geven. Het college kijkt dan later wat ze daarmee doen. In november stemt de raad over de definitieve versie van het plan. Maar de politiek heeft nog wel wat aan te vullen op de plannen.

COLLEGEPARTIJEN

Zo wil collegepartij VVD graag meer bezuinigingen, zegt Judith van Roij: "De OZB verhogen zijn wij het absoluut niet mee eens. We moeten eerst met man en macht werken aan andere bezuinigingen: het onderste moet uit de kan. Het is makkelijk om de OZB meteen te gebruiken: inwoners betalen al bovengemiddeld veel aan woonlasten". De SGP is het daarmee eens: "Je wentelt de zaken op een makkelijke manier af op de inwoners. Het pakket is aan de kleine kant. Wij willen een kleinere overheid: minder personeel in de gemeente", aldus fractievoorzitter Gert-Jan van den Brink.
De bezuinigingen zijn niet lekker over de dorpen verdeeld
Oppositiepartij D66
Collegepartijen CDA en OPEN moeten zich nog beraden op hun standpunt. De laatste wil wachten op wat de inwoners te zeggen hebben: "ik wil niet vooruitlopen op de discussie, maar wij letten op de groene en sociale toekomst van de gemeente", zegt fractievoorzitter Nienke van der Veen. Het CDA vindt het pakket "summier", zegt Peter Kranenburg. "Het is makkelijk om de belastingen te verhogen. De BTW is al verhoogd en de energierekening. Een deel van onze inwoners heeft goede inkomens, maar een deel ook niet".

OPPOSITIE

De grootste oppositiepartij, D66, staat juist wel open voor een discussie voor hogere belastingen. In de plannen nu moeten wat voorzieningen in het dorp het ontgelden. Raadslid Erik van Buiten wil dat ter tafel brengen: "De bezuinigingen zijn niet lekker over de dorpen verdeeld. Amerongen en Maarn zeggen uitgekleed te worden. Ik denk dat dit gevolgen heeft voor de toekomst van dorpen. Door de verhoging van de OZB gaan we feitelijk 30 euro meer betalen per jaar. Je moet je de vraag stellen: mensen wonen hier vanwege de prettige voorzieningen. Moet er niet nog een tientje op, zodat dat zo blijft. Die afweging moet je maken."
De koekjes hadden we al afgeschaft, nu komt de thee
Oppositiepartij ChristenUnie
BVHLokaal moet ook nog even nadenken voor de raadsvergadering morgenavond. Maar ze zijn teleurgesteld dat het tekort op de zorg bij de gemeente neerkomt: "De raad krijgt de rekening gepresenteerd. Ik had er al voor gewaarschuwd", aldus Sybe Streekstra. De zorgtaken liggen nu bij de gemeentes, niet meer bij het Rijk. BVH wil meer bezuinigingen: "Je moet altijd maatregelen nemen die harder zijn dan je nodig hebt. Nu is het allemaal weer peanuts: de hondenbelasting omhoog. Mevrouw Janssen met haar AOW en haar gezelschapshond moet weer meer betalen".
De tevreden oppositie vinden we bij de ChristenUnie. Fractievoorzitter Dick Karssen vindt dat het college "goed hun best heeft gedaan". Ook zij wijzen naar het Rijk: "Als er landelijk genoeg budget was voor het sociaal domein, dan zouden we er een stuk beter voor staan". In heel het land kampen gemeentes met dit probleem. "Nu moet je de organisatie uitknijpen. De koekjes hadden we al afgeschaft, nu komt de thee. De maatregelen nu veroorzaken pijn, maar ze zijn te doen. Ik hoop wel dat er een oplossing komt voor de bibliotheken."

MEEPRATEN

In mei volgt ook nog een nieuw overzicht hoeveel geld er van het Rijk binnenkomt. Sommige partijen hopen nog op een meevaller tegen die tijd. Maar bezuinigen zal moeten. De komende weken mogen inwoners hun visie geven op de plannen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Op die 'consultatie' is nog wat kritiek. Oppositiepartij D66 is bang dat er niks mee gedaan wordt. Volgens fractievoorzitter Erik van Buiten liggen betere plannen op straat: "Wij denken dat burgers slimmere bezuinigingen kunnen bedenken. Ze mogen nu vooral online reageren, maar je moet mensen in de ogen kijken. We zijn dorps: bij slecht nieuws moet je er ook zijn. Nu zegt de gemeente: we gaan consulteren en kijken later wel wat we er mee kunnen doen."
De collegepartijen bestrijden dat en wachten vol spanning af, zoals OPEN: "Wij willen graag het complete plaatje met maatregelen aan inwoners voorleggen. Zo krijgen wij als politieke partijen een goed beeld van de plannen". Ook collegepartij SGP is blij met de consultatie: "Zo'n bieb vervult een centrale rol in het dorp. Daar zitten we wel mee als die weg gaat. Maar we willen het horen van de inwoners."
Gisteren bleek al dat het plan om bieblocaties te sluiten veel kritiek krijgt in Amerongen. Als u mee wilt praten over het bezuinigingspakket kunt u op de site van de gemeente Utrechtse Heuvelrug terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.