Boek over vier 'Karels' in Leusdens verzet

Schrijfster José Huurdeman en het boek 'Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog'
Schrijfster José Huurdeman en het boek 'Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog' © RTV Utrecht
LEUSDEN - In Leusden is vanmiddag een boek gepresenteerd over de Tweede Wereldoorlog. Het boek van de Leusdense José Huurdeman heet 'Ondergronds' en gaat over vier mannen met de naam Karel. Ze komen allen uit de regio en kwamen ieder op hun eigen manier in verzet kwamen tegen de Duitsers.
Huurdeman was vijf jaar bezig met het verzamelen van de verhalen en vertelde ze vanochtend op Radio M Utrecht: "Ik kwam bij toeval in contact met de zoon van een van hen. Wat hij toen over zijn vader vertelde maakte dat ik het wilde opschrijven en onderzoeken."
"Gaandeweg in de tijd wilde ik graag onderzoeken wat er nog meer aan verzet is geweest in de regio Leusden. Het was wel moeilijk, hoor. Ik ben eerst maar naar archieven gegaan en later heb ik ook mensen gesproken die getuigen waren of die mensen kenden. Ik deed steeds een stukje en dan later bleek het allemaal verband met elkaar te hebben."
Het hele gesprek met Jose Huurdeman beluister je hier terug.
De boekpresentatie viel samen met de herplaatsing van het monument Het Stille Ambtenarenverzet. Eén van de verhalen uit het boek gaat over dat verzet. De beeldengroep herinnert aan het stille ambtenarenverzet van de TD-Groep, waarbij TD staat voor Tweede Distributiekaart. De groep vervalste gegevens uit het bevolkingsregister en kon daardoor vele mensenlevens redden.
Monument voor het stille ambtenarenverzet heeft een nieuwe plek voor het Huis van Leusden.
Monument voor het stille ambtenarenverzet heeft een nieuwe plek voor het Huis van Leusden. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Burgemeester Gerolf Bouwmeester ziet belangrijke lessen uit de geschiedenis van het verzet voor vandaag de dag. "Pas op dat je niet bepaalde groepen mensen wegzet. Juist omdat de verhalen van toen dichtbij huis zijn komt het denk ik veel meer binnen. Dat is het fijne van dit soort regionale en lokale geschiedenis."
Reportage over de verhalen van verzetsstrijders in Leusden en omgeving.
Het monument, dat tot oktober 2016 voor het voormalige gemeentehuis stond, was voor de sloop en nieuwbouw tijdelijk opgeslagen. Vandaag kreeg het officieel een nieuwe plek op het plein voor het Huis van Leusden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.