NS praat over woningbouw bóven het spoor bij Utrecht Centraal

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Langs en boven de sporen rond NS-stations bouwen was technisch altijd lastig, maar die problemen lijken voorbij. In de strijd tegen de woningnood in Nederland hebben plannenmakers hun oog laten vallen op de ruimte boven de sporen rond NS-stations. De NS heeft er wel oren naar.
"Mijn voorstel is dat we in Amsterdam, maar ook in Den Haag en Utrecht sporen gaan overkluizen, om zo woningen te kunnen bouwen voor de mensen die we nodig hebben voor het functioneren van de stad", vertelt initiatiefnemer Carolien Gehrels die haar plan gisteravond in Amsterdam presenteerde. "Denk aan politieagenten, onderwijzers, verplegers. Die kunnen hier niet meer wonen en daarmee loopt de stad in haar functioneren gevaar."

TECHNIEK

Om te bouwen over het spoor, moet er wel rekening gehouden worden met een aantal belangrijke factoren: trillingen, geluid en externe veiligheid. "Vooral het trillen is lastig", vertelde architect Lars van Houten tijdens de presentatie van het plan. "Maar dat kan bij de bron worden aangepakt of door bijvoorbeeld damwanden. Dat kan tegenwoordig makkelijker, goedkoper en sneller."
Bouwen over het spoor is bovendien niet nieuw. Gehrels wijst erop dat dit ook al gebeurt in andere grote steden, zoals New York, Parijs en Londen. "Eigenlijk gebeurt het overal en het zou hier ook wel tijd worden. Het economisch tij is goed, technisch kan het. Dus ik zou zeggen: waar wachten we op?"

UTRECHT CENTRAAL

De NS is geïnteresseerd in de plannen en voert momenteel gesprekken met meerdere gemeenten. Daarbij worden concrete locaties genoemd. "We praten met Amsterdam over het gebied rondom station Sloterdijk, met Utrecht over het centraal station waar het heel druk aan het worden is en met Den Haag over het gebied rond het centraal station", aldus Sebastiaan de Wilde, directeur Stationsontwikkeling bij de NS.
De Wilde ziet vooral mogelijkheden voor kantoren om de bereikbaarheid van de stad te vergroten. "Je rijdt in hoog tempo de stad in en dan ben je zo bij je kantoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.