Utrechtse eenheid: Hoe supporters en moslims elkaar vonden tijdens de stille tocht

© RTV Utrecht
UTRECHT - RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel werd geraakt door de FC Utrecht-supporters en moslimmannen die tijdens de stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag zij aan zij stonden met hun spandoeken. Een persoonlijk verslag.

UTRECHTSE EENHEID

'Utreg buigt nooit'. Drie losse woorden die meer zeggen dan duizend zinnen.
Langzaam over de volle breedte van de Graadt van Roggenweg schuift het doek vrijdagavond richting het 24 Oktoberplein. Tycho heeft een rood petje op en dirigeert de jongens van de fanatieke aanhang van FC Utrecht richting het eindpunt. Hij is een van de bedenkers van het doek.
Voor mensen die de Utrechter niet kennen; hij is regelmatig in de weer met spandoeken en sfeeracties voor zijn club FC Utrecht. Vanuit mijn vak op de Zuidtribune zie ik die jongens, de een nog fanatieker dan de ander, iedere thuiswedstrijd staan. Ze kunnen woest worden als er niet gevochten wordt voor de punten, ze staan met tranen in hun ogen als hun ploeg wint.
Maar voetbal is deze week bijzaak.
De groep supporters loopt vrijdagavond mee in de stille tocht. Hun doek moet gezien worden. Ze zijn stil en trekken strakke gezichten. De camera's snorren, fototoestellen klikken onafgebroken. Er wordt ingezoomd op de tekst. 'Utreg buigt nooit.'
Het spandoek van de FC Utrecht-supporters
Het spandoek van de FC Utrecht-supporters © ANP
Op het 24 Oktoberplein zijn al veel mensen die bloemen komen brengen voor de slachtoffers. Ook de moslimgemeenschap is er. Ook met een spandoek. 'Moslims vrede met de mensheid. U en wij nakomelingen van Adam'. Zwarte letters op een wit doek.
Het moet voor de moslimgemeenschap een lastige week zijn. Zoals het na iedere terroristische aanslag waar dan ook lastig is. Zij weten dat niet iedere moslim extremist is. Maar ze weten ook dat er vooroordelen zijn. Juist daarom is het belangrijk voor de gebedshuizen en de moslimgemeenschap om zich te laten zien. En dat doen ze dan ook massaal.
Eerder die vrijdagmiddag is een groep moslimmannen namelijk al naar het 24 Oktoberplein gekomen. Een filmpje van die bijeenkomst krijg ik via via binnen. Utrecht is, volgens de imam die het woord neemt bij de bloemenzee, in het hart geraakt. Hij roept op tot verbroedering. Tot tolerantie. Zelfreflectie.
Ieder woord is raak.
Een deel van de mannen is er tijdens de stille tocht vrijdagavond ook bij. Een paar hebben de tranen in hun ogen staan als ze de bloemen zien. Ze horen de voetstappen van de duizenden mensen die vanaf het Jaarbeursplein richting de rampplek komen lopen. Langzaam komen de stappen dichterbij. De woorden 'Utreg buigt nooit' worden inmiddels verlicht door tientallen lampjes van mobiele telefoons. Het ziet er magisch uit.
Als de supporters bij de fly-over zijn aangekomen besluiten de moslimmannen hun doek ook uit te vouwen. Dan gaat het ineens heel snel. Beide groepen komen samen. Eerst wat onwennig, maar al snel staan ze met hun spandoeken gebroederlijk achter elkaar. Er klinkt applaus, een fan legt zijn hand op de schouder van een oudere man met een baard en een mutsje voor hem. Tegenpolen zijn het, maar vanavond een Utrechtse eenheid.
Hoe mooi is het om dat een vaste plek op de Bunnikside te geven? Als ultiem eerbetoon en herinnering aan die zwarte dag in de geschiedenis van de stad
Mark van der Wel, verslaggever RTV Utrecht
Tycho is zichtbaar geroerd door het tafereel. Collega Peter Huting interviewt hem. 'We zijn een stad met twee hele grote wijken waar veel moslims wonen. We zijn een stad met wijken waar ontzettend Hollandse jongens wonen. Dat siert onze stad en dat komt nu samen. Ja, ik ben er beetje sprakeloos van eigenlijk."
Het doek met die drie woorden. Hoe mooi is het om dat een vaste plek op de Bunnikside te geven? Als ultiem eerbetoon en herinnering aan die zwarte dag in de geschiedenis van de stad. Utreg buigt nooit. De vraag stellen is hem beantwoorden. Het doek krijgt een plek in het stadion, laat Tycho een dag later weten. Op een plek waar weer en wind geen invloed hebben. In de haast is latex gebruikt en dat is geen goede combinatie met hemelwater.
In de 18e minuut van de wedstrijd tegen Feyenoord op 31 maart wordt een nieuw doek getoond. Geloof maar dat dat een momentje wordt. De club zelf roept iedereen op rood-witte sjaals mee te nemen. Ik hoop dat de moslimmannen er dan ook bij zijn. Dat ook zij hun spandoek nog een keer mogen laten zien. Het liefst op de Bunnikside. En dat ook dat doek ergens een mooie permanente plek krijgt.
Want als tegenpolen oproepen tot verbroedering en het lukt zoals tijdens die indrukwekkende vrijdagavond op het 24 Oktoberplein, dan is ondanks al het verdriet deze week de wereld een klein beetje mooier geworden.
FC Utrecht-supporters en moslimmannen vinden elkaar tijdens stille tocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.