Gestolen terreinwagen van herders uit Maarsbergen weer terug

Ellen en Jan genieten van hun wagen die terug is.
© RTV Utrecht
LEERSUM/LEERSUM - "Straks worden we wakker en hebben we een droom gehad." Herders Jan Crets en Ellen Kooiman uit Maarsbergen konden het bijna niet geloven toen ze hoorden dat hun karretje terug was. Het terreinwagentje dat voor hen onmisbaar is bij het hoeden van schapen werd zondagnacht gestolen. Ellen en Jan zaten een paar dagen in zak en as. "We gebruiken het karretje elke dag, we kunnen niet zonder." Gisteravond vond de politie de wagen terug.
In de wagen liggen netten van zes kilo per stuk. Die zetten de herders in de grond om een gebied in de weide af te zetten voor de schapen. Soms liggen er ook zieke of dode schapen in die de herders met het wagentje vervoeren.
Ellen en Jan kunnen niet zonder terreinwagen.
Gisteren moesten ze met de netten gaan sjouwen, het duurde veel langer voordat er een stuk weide was afgezet. De herders moesten veel heen en weer lopen om netten te halen: "we hebben de kilometers wel gemaakt" vertelt Ellen. Jan heeft een blessure aan zijn knie en kan daarom niet lang lopen. "Het was echt een ramp, de kar was op een slecht moment weggehaald".
Ellen kon gisteren vaak heen en weer lopen voor de netten.
© RTV Utrecht

GEVONDEN

Gisteravond heeft de politie het karretje gevonden aan naast het ecoduct tussen de Rumelaarseweg en de Haarweg. Een omwonende had de wagen gespot en tipte de politie. Ellen en Jan werden gebeld en hoorden dit goede nieuws. "We zijn gelijk gaan kijken, maar hij was goed verstopt. Hij was vanaf de weg niet zichtbaar."
Het karretje stond in de bramenstruiken onder een paar takken verstopt. De wagen is door een kennis van de herders met een trekker uit de berm gehaald.
Rechts stond de wagen verstopt, tussen de bramenstruiken.
© RTV Utrecht
Buurtbewoners vermoeden dat een bekende uit de buurt de wagen heeft gestolen, vertelt Jan. "Dat maakt het haast nog erger, want die kent de boeren en weet waar hun gereedschap staat."
De herders vermoeden nog iets. Zij denken dat de kapers dachten dat er een track and trace aan de wagen zat. Daarom stond de wagen volgens hen ook verstopt. "Een track and trace is misschien wel een idee voor als ze nog een keer komen", denkt Ellen. Nu de wagen terug is willen Jan en Ellen het karretje meer in de gaten gaan houden door hem dichter bij hun huis te zetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.