Tweede Kamer wil buitenlandse geldstromen naar Nederlandse moskeeën onderzoeken

De AlFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht.
De AlFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De Tweede Kamer gaat onderzoek doen en mensen onder ede verhoren om meer duidelijkheid te krijgen over de financiering van Nederlandse moskeëen door conservatieve landen uit het buitenland. De Kamer reageert op onderzoek waarbij onder meer moskeeën in de Utrechtse wijk Overvecht gelinkt werden aan 'onvrije' landen uit het Midden-Oosten.
Uit landelijk onderzoek van Nieuwsuur en NRC blijkt dat ook Utrechtse islamitische organisaties geld hebben ontvangen of aangevraagd uit conservatieve landen uit het Midden-Oosten. Het gaat dan om de Omar al Farouk-moskee en Stichting AlFitrah uit de Utrechtse wijk Overvecht.
Ook de Afghaanse cultureel-islamitische vereniging en Stichting Europa Oost-Turkistan Educatie Centrum uit Zeist kwamen in het onderzoek van Nieuwsuur en NRC naar boven.
LIBIË/KOEWEIT/SAOEDI-ARABIË
De Omar al Farouk-moskee zou voor 2,5 miljoen gulden zijn gekocht dor een Libische liefdadigheidsorganisatie. De AlFitrah-moskee ontving bijna een miljoen euro uit Koeweit. De Afghaanse cultureel-islamitische vereniging zou geld hebben aangevraagd uit Saoedi-Arabië, maar de vereniging zegt dit nooit te hebben ontvangen.

SGP

Volgens SGP-leider Kees van der Staaij is het onderzoeken van buitenlandse geldstromen een goed onderwerp voor een parlementaire ondervraging: "Het is iets waar we heel veel debatten over hebben gehad en waar elke keer de verzuchting is: 'We krijgen zo moeilijk de vinger erachter.' Terwijl we ons wel zorgen maken of die beïnvloeding vanuit landen als Saoedi-Arabië en Qatar een ondermijnende werking heeft op onze democratie."

5 MAART

SGP en de SP in de Tweede Kamer vroegen vorig jaar al om een parlementaire ondervraging. Inmiddels lijken ook regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om, net als oppositiepartij PvdA. Op dinsdag 5 maart wordt over het voorstel gestemd.
ENQUÊTE VS. ONDERVRAGING
Een parlementaire ondervraging is een soort kleine versie van de parlementaire enquête. Getuigen die worden opgeroepen moeten langskomen, en worden onder ede gehoord. Maar waar bij een parlementaire enquête vooraf uitgebreid onderzoek wordt gedaan in de literatuur, is dat bij een parlementaire ondervraging niet het geval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.