Onderzoek verkeerveiligheid Overvecht overhandigd aan wethouder: "Grotere rol voor gemeente"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - De wijkraad, bewoners en een wethouder in Overvecht zijn gisteravond met elkaar in gesprek gegaan over de gevaarlijke infrastuctuur in de Utrechtse wijk. Wethouder Kees Diepeveen ontving het onderzoek van verkeersbureau XTNT. Het bureau, dat werd ingeschakeld door de wijkraad, constateerde dat Overvecht niet voldoet aan een aantal basisvoorwaarden voor de verkeersveiligheid.
Volgens Els Wegdam van de wijkraad was het "een drukte van belang" gisteravond. "Het was volle bak. Er waren zeker 85 mensen aanwezig in de zaal. De betrokkenheid van de bewoners is groot", legt ze uit op Radio M Utrecht.
De conclusie van XTNT is dat vooral de drukte, gebrekkige infrastructuur en het roekeloze rijgedrag van weggegebruikers een gevaarlijke cocktail voor de buurt zorgen. "De wijk voldoet niet aan een aantal basisvoorwaarden voor de verkeersveiligheid. Wegen, kruispunten en rotondes zijn soms lastig te begrijpen in Overvecht. Ook worden de aanwijzingen voor voorrang en het type belijning en bebording niet consequent ingezet", aldus het rapport 'Het recht van de snelste?'.
"Er bestaat in de buurt een blackspot waar dagelijks ongelukken gebeuren, er is weing handhaving en er is maar één flitspaal. Dat is gewoon te weinig om de veiligheid te garanderen", aldus Wegdam.

VERKEERSMENTALITEIT

Naast de gebrekkige infrastructuur speelt er een ander hardnekkig probleem in Overvecht. Er zijn weggebruikers die volgens de onderzoekers bewust de regels aan de laars lappen. In de gesprekken met betrokkenen uit de wijk komt vooral de verkeersmentaliteit van jonge, mannelijke automobilisten met een migratieachtergrond naar voren, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tegen RTV Utrecht.
"Maar het zijn niet alleen de hardrijders, ook de bewoners moeten hand in eigen boezem steken", vult Wegdam aan. "Er heerst een cultuur in de wijk dat de ander het fout doet en de bewoner zelf doet het goed. Maar dat is niet altijd waar."

WIJKGROEP

Om structureel wat te kunnen veranderen, moet er volgens de wijkraad een grotere rol komen vanuit de gemeente Utrecht. Er wordt binnenkort een wijkgroep ingesteld en het idee is dat er een project wordt gestart om Overvecht veiliger te maken. "De wethouder ziet ook in dat er wat moet gebeuren. Maar tot nu toe is er nog maar weinig gebeurd vanuit de gemeente", klaagt Wegdam. "De blackspot is al twee keer opnieuw ingericht, maar het blijft er gevaarlijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.