In de lappenmand: "Griep is vervelend, maar écht geen ramp"

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Snotteren, rillerig in bed en een zweterig lijf: verkeren in een staat van algehele malaise dus. De griep teistert ons land al voor de vijfde week. Hoewel... teisteren? "Qua aantallen is deze griepgolf te beschouwen als een milde epidemie", aldus epidemioloog Gé Donker van het Nivel.
Het aantal grieppatiënten nam afgelopen week weer flink toe, zo bleek gisteren uit cijfers van het gezondheidsinstituut. Donker: "80 op de 100.000 mensen gingen naar de huisarts met griepklachten. De week daarvoor waren het er 51. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie."
Huisarts Monique Munters kan echter niet spreken van chaos in de praktijk. "Tot op heden heb ik eigenlijk nog niet veel patiënten met de griep gezien. Ik denk dat veel mensen inmiddels wel weten dat een huisarts daar niet zoveel aan kan doen. Over het algemeen bestaan de klachten vooral in de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid, spierpijn, snotterigheid en koorts. In die gevallen is het innemen van paracetamol en neusspray om je iets lekkerder te voelen het belangrijkste. Soms zie je dat mensen vooral buikklachten hebben met veel diarree en braken. Dan worden wij nog weleens geraadpleegd om te kijken of we een antibraakmiddel kunnen voorschrijven."

GRIEPTEAM

Gemiddeld duurt de griepgolf 10 weken. Vorig jaar teisterde een flinke griepgolf ons land. Die duurde maar liefst 18 weken. "Dat was de op één na langste griepepidemie ooit gemeten. Dat verwacht ik dit jaar niet. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit", aldus epidemioloog Donker.
Om te voorkomen dat de gezondheidszorg net als vorig jaar last krijgt met het onder controle houden van de griepgolf is er in de regio Utrecht een heus Griepteam in het leven geroepen. "In het Griepteam zoeken we naar oplossingen die over de muren van instellingen heen gaan", legt Marloes Verheul, de coördinator van het Griepteam, uit. "Een van de dingen waar we mee bezig zijn, is bijvoorbeeld het ondersteunen van verpleegkundigen met vrijwilligers. De druk op verpleegkundigen is groot en ze worden zelf ook ziek. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld praatjes maken met patiënten of koffie halen. Zaken die door het tekort aan zorgpersoneel erbij in kunnen schieten."

THUISBLIJVEN IS NIET NODIG

Toch hoeft het merendeel van de mensen niet in een kramp te schieten als de eerste griepverschijnselen op komen zetten en ook een bezoek aan het ziekenhuis zal voor het overgrote deel van de grieppatiënten niet nodig zijn. "Voor het merendeel van de mensen is het een ongevaarlijke ziekte die met een paar dagen in bed uitzieken weer overgaat", aldus Donker.
Ook preventief thuisblijven zal vaak geen zin hebben, denkt huisarts Munters. "Over het algemeen kan je met lichte griep prima naar je werk. Je neemt een paracetamol en dan voel je je iets beter. Als je 's avonds gewoon op tijd naar bed gaat, en je eet en drinkt voldoende, word je van thuis zitten mijns inziens niet snel beter." Bovendien, stelt ze, "als er niet veel gehoest wordt, valt het met de besmettelijkheid ook wel mee. Kijk, als jij van jouw baas thuis mag werken, dan is dat natuurlijk prima. Maar veel beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld leerkrachten, verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers of medewerkers van een kinderdagverblijf, kúnnen helemaal niet thuiswerken. En laten dat nou net de beroepen zijn waar de meest vatbare doelgroepen zitten."
Het nut van een griepprik.
Het nut van een griepprik. © ANP (Tekst RTV Utrecht)

HET NUT VAN EEN GRIEPPRIK

De griepprik nemen om de ziekte te voorkomen, is een mogelijkheid, maar haalt nu waarschijnlijk niet veel meer uit, legt Donker uit. "Dat moet je dan wel rond oktober/november doen. Nu de epidemie er al is, heeft het niet zoveel zin meer", aldus de epidemioloog.
Bovendien is de griepprik niet altijd even betrouwbaar, vult huisarts Munters aan. "Er zijn ontzettend veel influenzavirussen en ieder jaar worden er een paar uitgekozen en in de griepprik gestopt. Het is altijd maar de vraag of dat de juiste zijn. Daarnaast wordt er natuurlijk extreem veel gereisd, binnen en buiten Europa, dus veel mensen pikken elders ook nog andere griepvormen op."
Iédereen die dat wil, mag de griepprik komen halen. Voor kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen of mensen met een verzwakte gezondheid wordt de prik vergoed. Munters: "De ziekteduur is drie tot vijf dagen, het is echt geen ramp als je dat moet doormaken. Dat geldt natuurlijk niet voor ouderen, of verzwakte mensen."
De griep tegengaan.
De griep tegengaan. © ANP (Tekst RTV Utrecht)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.