'Zwijgrecht' meest gebruikte woord in hoger beroep liquidatiebende

© Openbaar Ministerie
NIEUWEGEIN/UTRECHT - 'Zwijgrecht' was weer het meest gebruikte woord op de tweede dag van het hoger beroep in de zogenoemde 26Koper-zaak. De zaak draait om een groep mannen uit Utrecht, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede en Tiel, die onder meer verdacht worden van drugshandel en het voorbereiden van liquidaties. In twee opslagboxen in Nieuwegein had de groep een enorm arsenaal vuurwapens.
Na maanden onderzoek werd de criminele organisatie in 2015 door de politie opgerold. Vijf hoofdverdachten werden een jaar later veroordeeld tot celstraffen van zeven en acht jaar, terwijl het openbaar ministerie straffen van 14 tot 17 jaar had geëist. De rechtbank week daarvan af, omdat het onvoldoende bewijs zag voor concrete betrokkenheid van de verdachten bij gepleegde moorden.
Het gerechtshof in Amsterdam voelde gisteren al twee hoofdverdachten aan de tand en vandaag nog eens twee. Een vijfde verdachte bleef weg en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Net als gisteren beriepen de mannen zich voortdurend op hun zwijgrecht. De voorzitter van het hof vroeg zich dan ook hardop af waarom de verdachten in hoger beroep waren gegaan.    

BOEKHOUDING

Verdachte Werner E. was volgens het OM de boekhouder van de organisatie. Bij hem thuis werd een notitieblokje gevonden waarin voor 19 miljoen euro aan transacties was vermeld. Het zou onder meer gaan om de aankoop en verkoop van partijen drugs en de inkoop van ongeveer honderd automatische vuurwapens en pistolen. Ook stonden er notities die zouden wijzen op betalingen aan schutters en spotters bij liquidaties. E. wilde daar niets over zeggen.
Bij E. thuis werden naast het notitieboekje twee vuurwapens, sleutels van de opslagboxen, ruim twee kilo cocaïne en zeven blokken hasj gevonden. Het enige dat hij daarop te zeggen had, was dat zijn vriendin er niets vanaf had geweten. Hij verwijt de media dat zijn kinderen afstand van hem hebben genomen door gebruik van termen als 'moordcommando' en 'liquidatiebende op wielen.'            

PROEFSCHIETEN OP DE GRAVENBOL

Ook verdachte Ayyoub Y. beriep zich voortdurend op zijn zwijgrecht. Uit observatie door de politie blijkt dat hij met medeverdachte Levi B. wapens overbracht vanuit de kelderbox van zijn flat in Wijk bij Duurstede naar de opslagboxen in Nieuwegein. Ook zou hij op recreatieterrein De Gravenbol langs de Lek hebben proefgeschoten met AK47's. Op beide verdenkingen weigert hij te reageren.
Bij een medeverdachte werd een heimelijke opname gevonden van het volgen van crimineel Ranko Scekic, die in 2016 werd geliquideerd in de Utrechtse wijk Overvecht. Op de opname is de stem van verdachte Ayyoub Y. door de politie herkend. Y. zwijgt en volgens zijn advocaat Van der Horst vergist de politie zich.  
De voorzitter probeerde Ayyoub Y. nog uit zijn tent te lokken door hem een afgeluisterd gesprek tussen twee andere verdachten voor te leggen. Die zouden zich daarin nogal laatdunkend hebben uitgelaten over hun criminele collega. Maar Y. trapt daar niet in. 
De advocaten-generaal houden morgen hun requisitoir en komen daarna met de strafeisen tegen de verdachten. Zij zullen vooral betogen dat de 26Koper-verdachten wel degelijk een reeks concrete liquidaties hebben voorbereid. De strafeisen zullen net als ruim twee jaar geleden weer hoog zijn. Omdat het een complexe zaak is met een groot aantal verdachten, doet het gerechtshof pas in maart uitspraak. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.