Anti-abortusdemonstranten intimideren vrouwen bij Utrechtse kliniek

UTRECHT - Anti-abortusdemonstranten vallen vrouwen lastig die naar abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht willen. En daarom moet er bij dit soort klinieken een gebied komen waarin dit soort demonstraties verboden zijn. Dat zegt Christa Compas van het Humanistisch Verbond in een reportage van EenVandaag.
In de reportage van EenVandaag is op beelden van een verborgen camera te zien hoe de demonstranten te werk gaan. Zij spreken vrouwen die naar de Utrechtse abortuskliniek gaan aan met expliciete teksten: "Als je tot elf weken bent, dan gaan ze het met een zuigapparaatje doen. En als het ouder is, dan wordt het met een tang verkleind. Dan worden armpjes en beentjes eraf gehaald." Zo hopen ze de vrouwen op andere gedachten te brengen.
EenVandaag sprak met Sabine, die een zwangerschap wilde beëindigen vanwege medische complicaties. Zij liep bij de Utrechtse kliniek de demonstranten tegen het lijf: "Ik en mijn man wilden doorlopen, maar ze probeerden ons echt tegen te houden." Ook de uitleg dat het niet om een vrijwillige abortus ging, was geen reden voor de demonstranten om te stoppen: "Daar trok ze zich niks van aan."
Een medewerker van de Utrechtse kliniek aan de Biltstraat vindt dat de demonstranten 'onnodig kwetsend' bezig zijn. Demonstreren vindt de kliniek prima, maar niet voor de deur. Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, sluit zich daarbij aan: "Je kan toch echt wel bufferzones instellen en zeggen: 'Je moet een paar honderd meter hier vandaan blijven. Je mag vrouwen niet op die manier intimideren.'"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.