Koninklijke Nederlandse Munt verhuist naar hypermodern gebouw in Houten

© KNM
HOUTEN/UTRECHT - De Koninklijke Nederlandse Munt vertrekt uit Utrecht en verhuist naar Houten. Het muntbedrijf gaat naar een nieuw te bouwen pand op bedrijventerrein Werklandschap Meerpaal aan De Rede.
Het is onbekend wanneer de verhuizing precies begint. Volgens de Houtense wethouder Herman Geerdes zal het nog zo'n anderhalf tot twee jaar duren voor de Koninklijke Munt daadwerkelijk in Houten huist.

KOOP

Vorig jaar besloot het kabinet de Koninklijke Nederlandse Munt te koop te zetten, na interne problemen en grote schulden bij het bedrijf. Het Belgische Groep Heylen hapte toen voor 3,6 miljoen euro toe.
Het bedrijf is sindsdien op zoek geweest naar een goedkoper onderkomen in de omgeving en heeft dat nu gevonden in Houten. Algemeen directeur Vincent Van Hecke van de KNM zegt dat er "meteen een klik was met Houten". Het terrein aan De Rede is helemaal omsloten door water, waardoor het gebouw op een eiland komt te liggen. Met het oog op de veiligheid, is dat volgens de directeur een absoluut pluspunt.

GOUD

Alle werknemers verhuizen mee naar Houten en er zal in het gebouw ook een "representative ruimte" komen. De koning komt immers geregeld naar de Munt, om bijzondere munten te slaan. Dat er in het toekomstige pand ook echt geld gemaakt wordt, zie je straks ook aan de buitenkant. De muren krijgen een gouden kleurtje.

EEUWENLANGE BAND

Met het vertrek komt een einde aan een eeuwenlange band tussen het munthuis en de stad Utrecht. De Koninklijke Nederlandse Munt rekent zelf met het jaar 1567 als het begin van haar geschiedenis. Philips II opende toen in Utrecht een munthuis, dat als allereerste munt een Bourgondische kruisdaalder sloeg.

STADSMUNT

Toch gaat de traditie van het munten slaan in Utrecht veel verder terug. De bisschop van Utrecht kreeg in 937 al het recht om in de stad lokale munten te slaan. Maar de eerste echt landelijke munt kwam ook uit Utrecht. Koning Lodewijk Napoleon voerde die munt, die alleen in Utrecht geslagen mocht worden, in 1806 in. Utrecht had toen het best uitgeruste munthuis van het land en dat werd daarom omgedoopt tot 's Rijks Munt, een zelfstandig bedrijf. In 1999 kreeg de onderneming het predicaat 'Koninklijk'.
De KNM slaat tegenwoordig jaarlijks ruim 254 miljoen euromunten, niet alleen voor Nederland maar ook voor België en Luxemburg. Daarnaast slaat het bedrijf munten voor Aruba en Malta. Uit het pand aan de Leidseweg in Utrecht kwam ook de Antilliaanse gulden, die op Sint Maarten en Curaçao wordt gebruikt. Verder produceert de Munt nog vele soorten herdenkingsmunten.
Impressie van het nieuwe muntgebouw in Houten.
Impressie van het nieuwe muntgebouw in Houten. © KNM
Impressie van het nieuwe muntgebouw in Houten.
Impressie van het nieuwe muntgebouw in Houten. © KNM
Impressie van het nieuwe muntgebouw in Houten.
Impressie van het nieuwe muntgebouw in Houten. © KNM
Het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt en de Muntbrug in 1914.
Het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt en de Muntbrug in 1914. © Het Utrechts Archief

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.