Kroongetuige in zaak Jair Wessels verklaart over meerdere moorden

© ANP
BREUKELEN - Kroongetuige Tony de G. (34) heeft tegenover de politie verklaringen afgelegd over meerdere moorden, pogingen daartoe en andere misdrijven, waaronder zaken als wapenbezit. Ook heeft hij informatie gedeeld over opdrachtgevers.
Dit bleek vanochtend in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar zou de rechtbank beginnen met de behandeling van de moord op Jair Wessels, die vorig jaar zomer op een parkeerplaats bij het station in Breukelen werd doodgeschoten.
Kroongetuige De G. is een van de drie verdachten in de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij eind 2017 al aangegeven uit de school te willen klappen. "Hij zag geen uitweg meer", aldus de aanklager.
Hij had het idee dat zijn leven sowieso in gevaar was. Van hem werd verwacht dat hij liquidaties zou uitvoeren. Hij wilde dat niet. Hij had het idee dat zijn leven in een neerwaartse spiraal was beland."
De G. heeft volgens het OM met de beschuldigende vinger onder meer gewezen naar kopstuk Greg R. van motorclub Caloh Wagoh, die vorige week werd aangehouden. De kroongetuige zegt voor de moord op Wessels wapens te hebben opgehaald in Amsterdam en verstopt in een loods die R. had gehuurd voor het stallen van auto's en wapentuig. Volgens De G. wist R. dat de auto's en wapens werden ingezet bij liquidaties.

NIET AANWEZIG

Geen van de verdachten was vanochtend aanwezig bij de zitting. De kroongetuige had wel graag aanwezig willen zijn, maar dat kon niet wegens veiligheidsproblemen. In de toekomst wil hij er wel graag bij zijn, meldt verslaggever Peter Huting vanuit de rechtszaal.
Het OM sluit zich bij de wens van Tony de G. aan en gaat nog een stap verder. De officier zegt te willen dat hij alleen zichtbaar is voor de advocaten en de rechters.
Eind 2019 wordt de inhoud van de overeenkomst met de kroongetuige gedeeld. De advocaat van een van de andere verdachten vindt het onredelijk dat de kroongetuige-overeenkomst dan pas bekend wordt. Hij zegt dat de zaak dan pas medio 2020 behandeld kan worden. "Dat is geen redelijke termijn."
De rechtbank besloot vanochtend de zaak aan te houden, op verzoek van het OM. "De verklaringen die de kroongetuige heeft afgelegd moeten de komende tijd verder worden onderzocht", aldus de rechtbank. 
"Daarnaast moet ook de overeenkomst die het OM heeft gesloten met de kroongetuige aan het dossier worden toegevoegd. Het OM verwacht dat dit mogelijk pas eind 2019 kan gebeuren. Als de overeenkomst bekend is bij de procesdeelnemers, kan de kroongetuige worden gehoord. Ook twee andere getuigen worden nog verhoord bij de rechter-commissaris."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.