Nieuw knooppunt Hoevelaken blijft voor buikpijn zorgen

© Rijkswaterstaat
AMERSFOORT - Het duurt nog bijna drie jaar voordat de eerste schop de grond in gaat, maar de plannen voor knooppunt Hoevelaken blijven voor onrust en onzekerheid in de directe omgeving zorgen. Omdat de A28 en A1 bij Amersfoort verbreed worden, moeten sommige inwoners, ondernemers en verenigingen noodgedwongen verhuizen. Maar waar ze naar toe moeten is nog steeds niet voor iedereen duidelijk.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij hondensportvereniging 't Haartje aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort, die vlak naast de A28 ligt. Zij moeten weg vanwege de verbreding. Niet omdat er asfalt op hun terrein wordt gelegd, maar omdat er bomen worden gepland. Bomen die daar neergezet worden ter compensatie van kap op andere plekken bij het knooppunt.
Een hard gelag voor de vereniging die al sinds 1990 puppycursussen en andere hondentrainingen op het terrein geeft. Blaffende honden en hun baasjes die aanwijzingen geven. Het zijn vertrouwde geluiden bij hondensportvereniging 't Haartje. De gedachte dat de vereniging straks weg moet omdat de snelweg verbreed wordt, zorgt voor buikpijn bij oprichter Ortho Wouterse.
"Behoorlijk buikpijn ja. Als Rijkswaterstaat dit terrein daadwerkelijk vol gaat poten met bomen en een heel groot stuk water aan gaat leggen, dan zijn wij het volledig kwijt en kunnen wij hier niet meer terecht."
Het is heel wrang voor deze unieke vereniging in Nederland
Otho Wouterse - oprichter hondensportvereniging

BOMEN

Met een glimlach op zijn gezicht kijkt Wouterse naar de training die op het terrein gegeven wordt. Hij geniet van de activiteit op het veld. In zijn hand heeft hij een A4'tje. "Kijk", zegt hij. "Dit is een luchtfoto van hoe ons terrein er nu bij ligt: een uitgestrekt grasveld waar wij volop ruimte hebben voor onze trainingen. Maar als ik het blaadje omdraai, zie je welke plannen Rijkswaterstaat heeft: ze willen het helemaal volplanten met bomen. Om die reden moeten wij weg. Dat is heel wrang voor deze unieke vereniging in Nederland met ruim zeshonderd leden"
Afbeelding van Rijkswaterstaat waarin de bomen op het terrein van 't Haartje zijn ingetekend
Afbeelding van Rijkswaterstaat waarin de bomen op het terrein van 't Haartje zijn ingetekend © Rijkswaterstaat
Het terrein van de hondensportvereniging wordt dus niet gebruikt voor de verbreding van de A28. Terwijl dat in eerste instantie wel zo aan Wouterse werd uitgelegd: "Ik dacht aan het inleveren van vijf tot tien meter. En dan hadden wij hier gewoon kunnen blijven. Maar dat is dus helemaal niet zo. De snelweg wordt niet aan onze kant verbreed, maar aan de andere kant. Maar om de bomen te compenseren die elders gekapt worden, willen ze die hier op dit terrein gaan plaatsen."

SLECHTE COMMUNICATIE

Wouterse is niet te spreken over de manier waarop Rijkswaterstaat communiceert. Hij voelt zich niet serieus genomen: "We hebben in totaal drie gesprekken gehad met Rijkswaterstaat. In het begin hadden we het idee dat dit op een goede manier gebeurde. Er was daar ook begrip en wij gaven aan dat we mee wilden denken. Maar achteraf blijkt dat er helemaal niets is besproken, want alles wat wij hebben ingebracht is niet meegenomen. In de tekeningen komt er helemaal niets van terug. Dat zorgt voor teleurstelling."

RIJKSWATERSTAAT

Het is niet de eerste keer dat Rijkswaterstaat kritiek krijgt vanwege slechte communicatie rondom de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Ondernemers aan de Nijkerkerstraat in Amersfoort gaven eerder al aan zich in de steek gelaten te voelen. Maar ook nu wil Rijkswaterstaat niet inhoudelijk reageren op 'individuele gevallen', zoals een woordvoerder het noemt.
In een schriftelijke reactie schrijft die woordvoerder wel: "Rijkswaterstaat is in gesprek met verschillende partijen in de omgeving, waaronder de hondenvereniging. Gezamenlijk met gemeenten en partijen in de omgeving van het project, zoeken we naar goede oplossingen binnen de grenzen van het project. Vanuit de beste bedoelingen proberen we dit te doen, maar er spelen veel belangen in het gebied." Rijkswaterstaat benadrukt dat de ontvangen bezwaren en zienswijzen door de minister betrokken worden bij de verdere besluitvorming.
Ik sta voor het belang van de inwoners van deze stad
Hans Buijtelaar - wethouder Amersfoort

GEMEENTE

De gemeente Amersfoort is op de hoogte van de zorgen die Otho Wouterse heeft. Wethouder Hans Buijtelaar heeft begrip, maar is tegelijkertijd blij dat knooppunt Hoevelaken aangepakt wordt en de snelwegen verbreed worden.
"Bereikbaarheid is heel erg belangrijk voor Amersfoort. Het is vaak een vestigingsfactor voor bedrijven hier. Maar ik sta ook voor het belang van de inwoners van deze stad. En als ik zie dat inwoners of bedrijven geraakt worden door de plannen van Rijkswaterstaat, zal ik niet nalaten om dat ook kenbaar te maken. Dat hebben we inmiddels ook gedaan door het indienen van zienswijzen." Buijtelaar hoopt dat de opmerkingen van de gemeente bijdragen  aan een alternatief voor de hondensportverenging.
De ingediende zienswijzen van de gemeente gaan uiteraard niet alleen over de situatie rondom de hondensportvereniging, maar over de hele aanpak van knooppunt Hoevelaken. Volgens Buijtelaar hebben ze in totaal zeventien A4'tjes met verbeterpunten ingeleverd bij Rijkswaterstaat. Eén van die punten is de maximumsnelheid op de A28 en A1 bij Amersfoort. De gemeente ziet graag dat die wordt verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor minder geluidsoverlast.

ALTERNATIEF

Otho Wouterse is ervan overtuigd dat het nog niet te laat is. Volgens hem kan zijn hondensportvereniging gewoon blijven als Rijkswaterstaat iets creatiever is: "Als er dan bomen gecompenseerd moeten worden, doe dat dan niet met allemaal kleine postzegeltjes, zoals hier. Ga in Nederland op zoek naar een terrein waar je een fatsoenlijk recreactiebos kan neerzetten. Word wat creatiever!"
Hondensportvereniging 't Haartje ziet de toekomst somber in

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.