'Onze strijd is jullie strijd!" Veel steun voor schoonmakers tijdens protest op Uithof

Schoonmakers zijn het zat, deze jongeman steunt hen.
Schoonmakers zijn het zat, deze jongeman steunt hen. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - "Jullie zijn de ruggengraat van ons onderwijs!" "Durf te strijden, durf te winnen! Wij gaan door!" Het regent complimenten en solidariteitverklaringen aan het adres van de schoonmakers. Zij voeren vandaag op de Uithof actie voor loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden. En dat levert hen veel waardering op. "Jullie houden de boel draaiende!"
Momenteel vergadert het FNV met werkgevers over onder andere 5% meer loon, vervroegd pensioen en gelijke rechten. Om die eisen kracht bij te zetten verzamelen zich vandaag enkele tientallen schoonmakers namens de vakbond bij de Heidelberglaan, naast de HU op de Uithof. Borden met leuzen als 'Respect is 5%', 'Gewoon leefbaar loon' en 'Gezond naar pensioen' laten gelijk zien wat de schoonmakers willen bereiken.
Op een geimproviseerd podium spreken studenten, voorbijgangers en vakbondsleden hun steun voor de actievoerders uit. "Jullie zijn er voor dag en dauw om alles klaar te maken, zodat leerlingen en docenten hun werk kunnen doen. En jullie zijn er na afloop als iedereen al weg is om een laatste ronde te lopen en de bieb schoon te maken. Daarvoor wil ik als student heel veel dank uitspreken", zegt een student aan de universiteit die ook lid is van vakbond Young & United.
De actievoerders krijgen een koffertje met 'geld' van Abdel (links).
De actievoerders krijgen een koffertje met 'geld' van Abdel (links). © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Daarna krijgen de actievoerders een symbolisch koffertje met geld, uit handen van Abdel. Hij is lid van het schoonmakersparlement, in 2010 door de FNV opgericht om schoonmakers een stem te geven over bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden. "Zonder actie gebeurt er niks", volgens Abdel. "We moeten dit doen om te laten zien dat ons beroep belangrijk is."
Vervolgens verplaatst de actie zich naar het gebouw van de Hogeschool. Hier voeren de schoonmakers een zogenoemde 'thrashmob' uit. Een grote prop wordt expres achtergelaten op de vloer van de volle kantine, wachtend op de student die het afval in de prullenbak gooit. Na eventjes wachten gebeurt dat en het levert de nette jongeman veel applaus, confetti en een oorkonde op.
De nette student die de rommel opruimt wordt verrast.
De nette student die de rommel opruimt wordt verrast. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Hidde van der Kluit, werkzaam bij de HU, spreekt ook zijn dank uit voor de student en schoonmakers. "Zo'n actie van deze student is precies wat wij graag willen. Schoonmaken kost geen geld, rommel maken wel. Wij doen een oproep aan onze studenten en medewerkers: help de schoonmakers in hun werk. Zij maken ons leven een stuk aangenamer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.