Zware ochtendspits voorbode voor rest van de dag en komende jaren

De verkeerscentrale van Rijkswaterstaat vanmorgen.
De verkeerscentrale van Rijkswaterstaat vanmorgen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De ochtendspits was vandaag zeer druk. Rijkswaterstaat spreekt met een piek van 514 kilometer file van een record voor dit jaar. De ANWB telt ook provinciale wegen mee en kwam tot 970 kilometer. En meer slecht nieuws: de drukte op de weg neemt de komende jaren alleen maar toe.
Rond 8.00 uur moest het verkeer op meer dan honderd plaatsen in het land afremmen door slecht weer, panne en ongelukken. Zo reed het volgens de ANWB op de A27 tussen Breda en Utrecht al vroeg langzaam. Wel leek voor 7.00 uur boven Midden-Nederland de zwaarste regen al voorbij.
Ook op de A1 was het ontzettend druk. Volgens Rijkswaterstaat stond de langste file van vandaag op die weg. Rond 10.00 waren de meeste opstoppingen opgelost, maar voor vanavond wordt eveneens een zware spits verwacht. "We voorzien een van de drukste avonden van het jaar tot nu toe", aldus Rijkswaterstaat.

FORSE GROEI

Het Kennisinstituut Mobiliteit zegt dat het verkeer de komende vijf jaar fors zal groeien, sneller dan het wegennet wordt uitgebreid. Automobilisten zullen veel langer in de file gaan staan, staat in een rapport dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Forse file op de A12 naar Utrecht vanmorgen.
Forse file op de A12 naar Utrecht vanmorgen. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
"De cijfers van het KiM onderstrepen dat we voluit door moeten om de groei van het verkeer op te vangen", laat Van Nieuwenhuizen in een reactie weten. Een paar grote uitbreidingsprojecten zullen naar verwachting voor verlichting zorgen, maar die zijn wel pas na 2023 klaar. Gisteravond werd bekend dat de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder op aandringen van de provincie Noord-Brabant drie jaar eerder wordt verbreed dan vooraf aangekondigd, maar het werk is evengoed pas in 2026 klaar.

UITBREIDING WEGENNET

Voor uitbreiding van het wegennet is in totaal 20 miljard euro gereserveerd. Tussen nu en 2030 komt er ruim 1000 kilometer aan extra rijstroken bij. Voor maatregelen om op korte termijn files tegen te gaan, bijvoorbeeld een snellere berging na ongevallen, is 100 miljoen euro beschikbaar.
Het groeiende autoverkeer zorgde de afgelopen jaren ook voor een toenemende CO2-uitstoot, maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven vertrouwt er op dat die trend zal worden gekeerd. Het kabinet mikt erop dat in 2030 elke nieuw verkochte wagen emissievrij is.
Ook op de A28 liep het verkeer vanmorgen vast.
Ook op de A28 liep het verkeer vanmorgen vast. © RTV Utrecht

TREINREIZIGERS

Niet alleen op het wegennet, maar ook op het spoor wordt het drukker in de jaren tot en met 2023. Het KiM gaat ervan uit dat het aantal kilometers dat treinreizigers bij elkaar afleggen in die periode met zo'n 14 procent toeneemt. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.