Vrijgekomen asbest na brand: hoe schadelijk is het nou echt?

© ANP
'T GOY - Ramen en deuren gesloten houden en de rook vooral niet inademen. Bij asbestbranden wordt direct groot alarm geslagen, zoals dinsdag bij een brand in een loods in 't Goy bij Houten. Maar hoe gevaarlijk zijn asbestdeeltjes die vrijkomen bij een brand nou eigenlijk?
Een grote brand verwoestte afgelopen dinsdag een opslagruimte voor fruit. Ramen en deuren van omwonenden moesten gesloten blijven en in de wijde omtrek van 't Goy was een grote zwarte rookpluim te zien. In het dak van de loods zat asbest verwerkt. De brandweer koos er bewust voor om de loods uit te laten branden.
"Zodat de brand zich goed kan ontwikkelen, goed heet kan worden en de asbestdeeltjes goed kunnen verbranden", aldus Sjaak Haasnoot, woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht die dinsdag op locatie was.
Een grote brand verwoestte dinsdag een opslagruimte voor fruit.

ASBESTVEZELS

Dat verhaal klopt niet, zegt Jan van Willigenburg van het kennis en expertisecentrum asbest in Nieuwegein. Hij ondersteunt en assisteert regelmatig bij asbestcalamiteiten en adviseert onder meer overheden bij beleid over asbest. "Asbestdeeltjes verbranden niet bij relatief lage temperaturen zoals bij deze brand." De asbestplaten op het dak spatten uit elkaar en de asbestvezels die vrijkomen verdwijnen volgens hem door de stuwende kracht van de hitte in de lucht.
Het kennis- en adviescentrum asbest over gezondheidsrisico's

RISICO

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven is het gezondheidsrisico bij een asbestbrand laag. De kans op het krijgen van asbestkanker neemt niet of nauwelijks toe bij iemand die in korte tijd meer asbestvezels inademt. Dat risico is pas groot bij iemand die langdurige vezels inademt. Zoals bij mensen die vroeger in bepaalde beroepen voortdurend blootgesteld werden aan asbest.

OPRUIMEN

De grotere scherven en flinters asbest gaan niet hoog de lucht in, daar zijn ze te zwaar voor. Die komen terecht in de nabijheid van de brandhaard. Ze landen op de grond en worden kapot gemaakt door er bijvoorbeeld overheen te rijden of te lopen. Daarbij komen weer asbestdeeltjes vrij. Daarom worden die asbestdeeltjes altijd opgeruimd, zoals vorig jaar na een grote brand op een bedrijventerrein in Nieuwegein.

VERSPREIDINGSGEBIED

Op dit moment wordt de plek waar de loods in 't Goy stond en de directe omgeving daarom gesaneerd. Volgens de gemeente Houten is na onderzoek vast komen te staan dat het verspreidingsgebied van de asbestdeeltjes beperkt is gebleven tot de directe omgeving van de loods. Dit gebied wordt door deskundigen opgeruimd. De gemeente heeft hierin een toezichthoudende rol.
De gemeente laat verder weten dat er geen asbest ver het weiland in is gewaaid en er geen risico is voor verdere verspreiding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.