D66 over cijfers mogelijk vertrek mariniers: "Dit is zeer ernstig"

© RTV Utrecht
DOORN - D66 reageert geschokt op de enquete die gisteren openbaar werd. Tweederde van de mariniers vertrekt bij het Korps, als ze naar Zeeland moeten. Kamerlid Salima Belhaj: "Deze cijfers waren niet eerder bekend."
68% van de mariniers vertrekt, als ze moeten verhuizen naar Vlissingen. Dat bleek gisteren uit een door RTV Utrecht opgevraagd onderzoek. Dat veel mariniers het niet eens zijn met de verhuizing uit Doorn was al wel bekend. Exacte cijfers onder het personeel waren nog niet openbaar.
In Den Haag hebben Kamerleden herfstreces. Maar ondanks dat reageerden oppositiepartijen redelijk snel op het nieuws. Het is dan ook geen verrassing dat zij niet voor de verhuizing uit Doorn zijn. Zoals de PVV.

COALITIE

Het wachten is tot coalitiepartijen zich duidelijker uitspreken over de verhuizing. Pas dan kan er iets veranderen in de Kamer, want daar is een meerderheid voor nodig. Veel Kamerleden zeggen dat ze nog niet alle feiten op tafel hebben.
D66 heeft eerder gezegd te twijfelen over de verhuizing. Kamerlid Salima Belhaj is duidelijk: "Dat 68% van de mariniers aangeeft te vertrekken als de verhuizing doorgaat, is zeer ernstig. (..) De mariniers hebben we keihard nodig. Zonder hun hebben we tenslotte geen operationele eenheid Korps mariniers."
Wij gaan er vanuit dat het besluit doorgaat.
Provincie Zeeland
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot reageert minder verrast: "Het is natuurlijk zorgelijk. Maar de staatssecretaris heeft al eerder gezegd dat het overgrote deel niet zit te wachten op de verhuizing. Dit percentage had ik wel in gecalculeerd".
De andere twee coalitiepartijen reageerden niet inhoudelijk. VVD-Kamerlid André Bosman zegt te wachten op "verder onderzoek". Want de uitstroom van mariniers is "niet sterk afwijkend van de commando's en de luchmobiele brigade". ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind ging niet op de vragen in.

RECHTSZAAK

De Kamerleden die reageren, zeggen allemaal te wachten op meer informatie. Er lopen nog gesprekken tussen defensie en de medezeggenschap (een soort ondernemingsraad) over de te bouwen kazerne. Die voldoet volgens de medezeggenschap op 60 punten niet. Als dat mislukt, dreigen de mariniers volgens Vakbond VBM met een rechtszaak.
Die informatie, samen met het financiële plaatje en dit onderzoek over de verhuisbereidheid van de mariniers is het informatiepakket voor de Kamerleden. Alleen de gesprekken over de nieuwe kazerne staan nog open. Begin november vergadert de commissie Defensie in de Tweede Kamer over de kwestie.

SOCIAL MEDIA

De provincie Zeeland wilde niet inhoudelijk reageren: "wij gaan er vanuit dat het genomen besluit uit 2012 doorgaat". Maar op Twitter werd veel gereageerd op het nieuws. De lokale politiek op de Heuvelrug vond er bijvoorbeeld wat van:
Meer over de kazernesoap leest u in onze tijdlijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.