Begroting 2019: Utrecht voert wielklem in

© ANP
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de wielklem invoeren voor automobilisten die hun parkeerbonnen niet betalen. Dat is het meest in het oog springende nieuws uit de presentatie van de begroting voor 2019.
Utrecht wil zo notoire wanbetalers gaan aanpakken. Parkeerders die geen kaartje kopen, krijgen net zoals nu al gebeurt een naheffing. Als ze die naheffing drie keer niet betalen, riskeren ze een wielklem. Oppositiepartij CDA reageert enthousiast. Fractievoorzitter Sander van Waveren: "Hier heb ik jaren voor gepleit, het is goed dat wanbetalers worden aangepakt."
Naast de invoering van de wielklem gaan de parkeertarieven fors omhoog. Zowel parkeren bij een meter wordt duurder, maar ook de parkeervergunningen voor bewoners en bedrijven gaan tot twintig procent omhoog.
College Utrecht presenteert begroting

GROEIEN ALS DOEL

Dat blijkt allemaal uit de vandaag gepresenteerde begroting voor 2019. Dat de parkeertarieven komend jaar fors omhoog gaan, was al bekend. Ook de rest van de plannen komt niet als een verrassing.
Wethouder Anke Klein benadrukt dat de stad financieel gezond is. Er is ruimte om te investeren in stedelijke ontwikkeling. Dat de stad gaat groeien staat vast. Maar volgens het CDA kiest het college een verkeerde weg. Van Waveren: "De schulden van de stad lopen op, en nu wil dit college gaan discussiëren over het verhogen van het schuldenplafond, wat wil zeggen dat ze meer ruimte willen om schulden aan te gaan."
"Daarnaast lijkt het er sterk op dat dit college het groeien als doel stelt. Daarbij komt de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van de bewoners in het geding."

LASTENVERHOGING

Volgens het college worden de lasten voor de burgers nauwelijks verhoogd. Zo blijft de rioolheffing hetzelfde en wordt de OZB aangepast aan de inflatie. De VVD ziet dat anders. De grootste oppositiepartij van de stad is juist kritisch op het verhogen van de lasten van de burgers. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen: "Er staat niets nieuws in deze begroting, behalve dan dat de burger opdraait voor de linkse hobby's van dit college."
"Het komend jaar gaan alle Utrechtse burgers samen 10 miljoen euro meer belasting betalen. En dat terwijl de belangrijke zaken zoals de veiligheid en de bereikbaarheid van de stad onvoldoende aandacht krijgen. Daarnaast moet geïnvesteerd worden het onderhoud van de openbare ruimte."

TAXIVERGUNNING DUURDER

De VVD berekende wat de plannen voor veel inwoners betekenen. Zo moet vanaf volgend jaar 2,5 keer zo veel betaald worden voor de aanvraag van een nieuwe taxivergunning, die kosten stijgen van 95 naar 245 euro. Ook de horeca moet diep in de buidel tasten: de kosten voor het aanvragen van diverse vergunningen stijgen met 24 procent.
Het college heeft een bedrag van 90 miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe plannen. Zo moet het lerarentekort worden aangepakt. Daarnaast is er geld opzij gezet voor de start van de Ronde van Spanje. Ook armoede en schulden moeten worden aangepakt.

WONINGNOOD

Oppositiepartij PvdA ziet de begroting met lede ogen aan. De partij vindt dat de woningnood, die in Utrecht nog nooit zo hoog was, onvoldoende aandacht krijgt. Fractievoorzitter Rick van der Zweth: "We moeten nu stoppen met verkoop van sociale huur en we moeten nu meer betaalbare huur bijbouwen. Alleen dan kan er wat aan de woningnood in onze stad gebeuren".
De komende weken praat de Utrechtse gemeenteraad over de begroting en kunnen wijzigingen worden voorgesteld. Begin november wordt de begroting definitief vastgesteld door de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.