Deel van opbrengst zwemtocht Van der Weijden gaat naar Utrechtse onderzoeker

Van der Weijden kort nadat hij zijn zwemtoch had moeten opgeven.
Van der Weijden kort nadat hij zijn zwemtoch had moeten opgeven. © Remko de Waal, ANP
UTRECHT - Onderzoeker Kenneth Gilhuijs van het UMC Utrecht krijgt een deel van de opbrengst van de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Met zijn epische tocht heeft de olympisch kampioen en oud-kankerpatiënt ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Een deel daarvan komt dus in Utrecht terecht.
Elf onderzoeksprojecten in het land krijgen een deel van de oprengst van de inzamelingsactie van de marathonzwemmer. De studie van Gilhuijs is daar één van. Hij doet onderzoek naar hormoontherapie op maat bij borstkankerpatiënten en wil een test ontwikkelen waarmee vooraf voorspeld kan worden of een patiënt baat zal hebben bij de ingrijpende therapie.
Gilhuijs: "Je zou eigenlijk een test willen hebben van tevoren of die individuele patient daar echt baat bij gaat hebben. En die tests, die zijn er niet echt." Met zo'n test zouden behandelaars kunnen zien wat de kans is dat hormoontherapie bij een bepaalde patiënt zin heeft. Afhankelijk van de uitslag kan dan besloten worden de therapie toe te dienen, of te volstaan met de medicijnen die iemand al krijgt.
Elke euro die Gilhuijs extra ontvangt, zorgt ervoor dat zijn studie beter werkt en sneller af is: "Het gaat allemaal om statistiek uiteindelijk. Je moet heel veel patienten-aantallen hebben om hier met grote betrouwbaarheid iets over te kunnen zeggen." Dat is waar de actie van Van der Weijden in beeld komt. Hoe meer geld er beschikbaar is voor het onderzoek des te meer patiënten aan de studie kunnen meedoen. Dat maakt de uitslag betrouwbaarder en bovendien is de test dan ook nog eens sneller klaar.

HELEN DOWLING INSTITUUT

De onderzoeker van het UMC is niet de enige Utrechter die een deel van de opbrengst krijgt. Ook het Helen Dowling Insitituut in Utrecht is een van de gelukkigen. Het gaat om het onderzoek REFINE.
Maarten van der Weijden staakte zijn tocht maandag na 163 kilometer vanwege een zouttekort. Hij had toen ongeveer 55 uur in het water gelegen. Doel was om het hele parcours van de Elfstedentocht van zo'n 200 kilometer te zwemmen.
UMC krijgt geld van zwemtocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.