"Zeker 200 dagen met normaal weer nodig voordat natuur herstelt van droogte"

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - Wie had ooit gedacht dat we in Nederland zouden snakken naar een fikse regenbui? De droogte van afgelopen weken zorgde voor problemen bij mens, dier en natuur. Eindelijk wordt donderdag dan de verlossende regen verwacht, maar is dat voldoende?
Nee, is het simpele antwoord op die vraag. "Feitelijk is er met één of twee buitjes nog helemaal niets veranderd. Vannacht is er op de meeste plekken zo'n twee tot drie millimeter gevallen. Leuk tegen het stof en fijn voor de verkoeling, maar zeker niet voldoende voor de gewassen en om de watergangen weer vol te krijgen", zegt Dirk Siert Schoonman van het waterschap Vallei en Veluwe.
"Het feitelijke tekort aan water is momenteel zo'n 300 millimeter. Er zijn tweehonderd dagen met normaal weer en geregeld een buitje nodig om alles weer genormaliseerd te krijgen."
Boswachter Rein Zwaan beaamt dat. "Natuurlijk zal de verwachte regen best even prettig zijn voor de natuur om adem te halen, maar het is niet voldoende om het vochttekort aan te vullen."

ONHERSTELBARE SCHADE

De afgelopen weken hebben behoorlijk zijn weerslag gehad op de natuur, merkt Zwaan. "We zien dat de bomen hun bladeren op dit moment laten vallen en dat er weinig grasgroei is. De volwassen en oudere bomen kunnen dat droge weer voor een keertje prima aan, maar een deel van de jongere bomen en aanplant zal wel doodgaan."
Ook Schoonman verwacht dat een gedeelte van de natuur onherstelbare schade heeft opgelopen door de droogte. "Er zijn ongetwijfeld gewassen waarvoor het water te laat komt. Maar als het de komende dagen blijft regenen, ziet het er in ieder geval weer een stuk beter uit. Het zal nog wel een hele tijd duren voordat je ook weer volle watergangen gaat zien. De besproeiingsmaatregelen blijven dan ook nog wel even van kracht."
Boer Rick van Rijn van geitenboerderij Geertje's hoeve in Haarzuilens is in ieder geval blij met de voorspelde regen, zodat het gras weer kan groeien. "De productie van gras als voer voor de dieren lag eigenlijk helemaal stil tijdens de droogte. Het land doet Spaans aan, het is helemaal bruin aan het worden. Ik moet zeggen dat ik het nog nooit heb meegemaakt, zo droog als het nu is."

WATEROVERLAST

En dat alles terwijl we in het voorjaar nog piekerden over de regenval en de daarbij behorende wateroverlast. Is er geen mogelijkheid om water tijdens perioden van hevige regenval op te slaan, zodat we dat kunnen inzetten in dit soort tijden van droogte?
"Daar zit hem wel een beetje de crux", beaamt Schoonman van het waterschap. "We worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, de extremen worden groter. De uitdaging is om met zijn allen beter na te denken over hoe we dat water beter vast kunnen houden voor de droge periode."
Het waterschap houdt zich daar veel mee bezig, vertelt hij. "Je kunt bijvoorbeeld door de bodem beter te laten functioneren ervoor zorgen dat de bodem het water beter vasthoudt en gewassen langer kan voorzien van vocht. Dat is een mooie uitdaging voor de toekomst, maar dat kost tijd. Het is in ieder geval iets waar wij volop mee bezig zijn."
Het gaat weer regenen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.