Fruittelers in de regio vrezen voor sproeiverbod vanwege hitte

Fruitteler Huub van der Maat beregent zijn land.
Fruitteler Huub van der Maat beregent zijn land. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het zijn spannende tijden voor boeren en fruittelers in de provincie. Vanwege de hitte zou het zomaar kunnen dat het waterschap besluit een sproeiverbod in te stellen. In sommige delen van de provincie is het vanwege de hitte al verboden om water uit sloten en kanalen te pompen. Als dat verbod wordt uitgebreid, kan dat rampzalige gevolgen hebben voor de oogst van fruittelers als Huub van der Maat uit Bunnik.
De lange periode van weinig regen en hoge temperaturen leidt er toe dat boeren genoodzaakt zijn hun gewassen te beregenen. Zo ook op boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik: daar besproeit teler Huub van der Maat twee keer in de week zo'n 12 tot 13 uur per nacht zijn appels en peren.

RAMPZALIG

De appels en peren hebben het water nodig om te groeien en op smaak te komen. Omdat ze pas over zes weken geoogst kunnen worden, zou een sproeiverbod rampzalig zijn. "Ik weet niet of ze dan goed genoeg zijn voor de consument", vertelt de fruitteler. Ook de houdbaarheid van het fruit kan worden aangetast.
Van der Maat heeft ervaring met hete zomers en maakte ook de recorddroogte van 1976 mee. "Dat vergeet je van je levensdagen niet meer." Toen wist hij zijn bedrijf draaiende te houden met hulp van vrijwilligers van de Bescherming Bevolking, oude dieselpompen en honderden meters aan slangen.
Toch heeft de zomer van 2018 ook voor een ervaren teler als Van der Maat nieuwe kanten: "Volgende week is de angst meer dat de appels gaan verbranden. Dat is een nieuw fenomeen. Zo gauw je boven de 30 graden komt, dan gaan appels die een uur of 5/6 op dezelfde plek door de zon beschenen worden, brandplekken krijgen."

"WE REDDEN HET"

Waterschap De Stichtse Rijnlanden gaat nog geen sproeiverbod instellen maar een woordvoerder erkent dat dit kan veranderen: "De vooruitzichten zijn slechter dan in 1976." Op dit moment is van een verbod op het beregenen van het land echter geen sprake: "Het waterpeil in De Lek is laag maar we redden het."

WATERPEIL

In Bunnik hoopt Van der Maat van harte dat een sproeiverbod uitblijft. "De Nederlandse Fruitteelt Organisatie zal dan zeker gaan aandringen bij het waterschap. We kunnen bijvoorbeeld ook alleen 's nachts sproeien of minder vaak sproeien", legt Van der Maat uit. "Als je water in de sloot ziet, is het moeilijk om je gewassen te laten verdrogen."
Fruittelers in de regio vrezen sproeiverbod vanwege hitte
Fruitteler Van der Maat hoopt dat sproeiverbod uitblijft
Verslaggever Robert Jan Booij was bij het beregenen in Bunnik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.