Vrijwilligerswerk in Utrecht in trek, "maar meer handjes zijn altijd welkom"

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het gaat goed met het vrijwilligerswerk in Utrecht. Gemiddeld genomen zijn er relatief veel vrijwilligers in de stad en in de regio ligt het aantal nog iets hoger, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. "Maar vrijwilligers kunnen we altijd meer gebruiken."
Irene Domburg is directeur van Handjehelpen en voorzitter van het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU). Handje Helpen is een vrijwilligersorganisatie die kwetsbare mensen en vrijwilligers aan elkaar koppelt. "Ook wij zien een lichte trend dat er meer vrijwilligers zijn", zegt Domburg.
Toch zijn er nog altijd meer vrijwilligers nodig. "We hebben nog altijd meer openstaande hulpvragen dan mensen die hulp aanbieden. Dat is al veertig jaar zo, en dat wordt niet minder. Het aantal vrijwilligers groeit bij ons namelijk wel, maar het aantal hulpvragers groeit óók. Er zijn steeds meer mensen die hun hulp niet kunnen vinden in de reguliere zorg."

JONGE GEZINNEN

Het CBS heeft in het rapport veel soorten vrijwilligerswerk meegenomen: van klusjes bij sportverenigingen en scholen tot bestuurswerk bij een politieke partij of kerk. Daaruit blijkt dat Utrecht het vergeleken met het landelijke gemiddelde redelijk goed doet: 51,1 procent van de inwoners van de stad Utrecht geeft aan vrijwilligerswerk te doen. Voor het hele gebied rondom Utrecht ligt dat nog iets hoger, bijna op 53 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op ongeveer 49 procent.
In Utrecht gaat het dan naar alle waarschijnlijkheid om ouders in jonge gezinnen. "Met name ouders tussen de 35 en 45 jaar doen vrijwilligerswerk op scholen", licht een woordvoerder van het CBS toe. "Ongeveer één op de drie mensen in die leeftijdsgroep met kinderen doet enige vorm van vrijwilligerswerk op school. Denk bijvoorbeeld aan het meegaan op een schoolreisje. In gebieden waar dus veel kinderen wonen, zul je ook zien dat er relatief veel vrijwilligerswerk gedaan wordt."
Ook het aantal mensen dat vrijwilligerswerk bij sportverenigingen doet, ligt "relatief hoog" in Utrecht. "Voor een deel raakt dat ook weer aan het hebben van kinderen. Zit jouw dochter of zoon bij een sportclub, dan werk je bijvoorbeeld sneller een keer achter de bar of verzorg je een training."

MOTIEVEN

Er zijn verschillende redenen waarom mensen dit werk doen, staat in het rapport. De vaakst genoemde motieven waren omdat ze "het leuk vinden" of "omdat ze iets voor een ander wilden doen". Meer kans krijgen op een baan was het minst genoemde motief.
Ook Irene Domburg van Handje Helpen merkte dat haar leven werd verrijkt door het doen van vrijwilligerswerk. "Het is zo mooi om kennis te maken met een wereld die je anders niet gekend zou hebben. Er zijn ook diverse onderzoeken geweest waaruit blijkt dat je gelukkiger wordt van vrijwilligerswerk. Omdat je iets voor een ander betekent, nieuwe mensen leert kennen. Soms doe je ook werkervaring op die bijdraagt aan je cv. Maar bovenal is het gewoon heel erg leuk om iets te doen waar je zelf blij van wordt en waarbij je dan ook nog eens een ander kan helpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.