Brandweer rukt meerdere keren uit voor brandende heggen

Brand in een heg aan de Graadt van Roggenweg.
© 112mediautrecht
PROVINCIE UTRECHT - De brandweer in de regio Utrecht is vandaag meerdere keren uitgerukt voor heggen die in brand stonden. Door de droogte zijn die ook enorm brandbaar. De brandweer roept op tot alertheid.
De kans op natuurbranden is groter dan normaal, maar ook het groen in eigen tuin is kurkdroog, zegt een woordvoerder van de brandweer. "Wees dus ook alert met vuur en barbecues dicht bij heggen en bosschages."
De brandweer moest zeker vier keer op pad voor brand in een heg, onder meer op de Amsterdamsestraatweg en de Graadt van Roggenweg in Utrecht. Over oorzaken durft de woordvoerder niet te speculeren, maar duidelijk is wel dat heggen en struiken nu bij de eerste aanraking met vuur al in de fik vliegen. "Een sigaret is al voldoende".
Op de Graadt van Roggenweg sloegen de hoge vlammen van de brandende heg door openstaande ramen naar binnen. Door snel optreden van de brandweer kon erger voorkomen worden. De brandweer kan nog niet zeggen of de woningen vanacht bewoonbaar zijn. Brandweerlieden hebben nog wel een kooi met vogels kunnen redden uit een woning.

JUNI ENORM DROOG

Vorige maand was één van de droogste junimaanden ooit. Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende twee weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort - droogte dus.
Vanwege de droogte is ook verkenningsvliegtuigje Charly weer opgestegen om eventuele brandhaarden in de bossen te ontdekken. "Bloedlink", noemt een woordvoerder van de brandweer de huidige situatie. De luchtvochtigheid is laag en het waait hard. Dat betekent dat beginnende brandjes op de hei of in het bos razendsnel kunnen verspreiden.

ALERT

Burgers worden gevraagd extra alert te zijn en bij een vermoeden van brand direct de autoriteiten te waarschuwen. Bijvoorbeeld het in de grond uitdrukken van een sigaret is deze dagen extra gevaarlijk. Mensen die in het bos gaan wandelen doen er goed aan om in de gaten te houden waar ze precies zijn. Niet alleen kunnen ze dan snel wegkomen. Ook kunnen ze de brandweer wijzen op de precieze brandlocatie.
Op veel andere plekken in Nederland zijn al wat bosbranden geweest de afgelopen dagen, vooral in Brabant en Limburg. Het hoge natuurbrandrisico is ook afgegeven voor streken rondom Utrecht, zoals het Gooi en Gelderland. Zeer waarschijnlijk verandert de situatie de komende dagen niet. Het blijft erg droog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.