Wijkse vrienden brouwen kersenbier

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
Wijk bij Duurstede/Wijk bij Duurstede - Een groep vrienden uit Wijk bij Duurstede heeft een gezamelijke passie voor bier. Met kersen uit Cothen brouwen ze een speciaal kersenbiertje: De Dikke Maai. Het bier moet uiteindelijk de wereld gaan veroveren.
Wijkse vrienden brouwen kersenbier
GEBOREN IN DE KEUKEN
Rutger Knoop liet een aantal jaar geleden een nieuwe keuken in zijn woning bouwen en kreeg daarbij een thuisbrouwset. "Ik had nog nooit bier gebrouwen, maar ik ben het gaan proberen", zegt hij. "We ontdekten een recept uit 1495 en hebben daar Meikersen aan toegevoegd. Die komen van teler Vernooij uit Cothen, die ook wel wat in een kersenbier zag en met ons wilde samenwerken. De vrucht heeft een mooie donkere kleur en is dus heel geschikt voor het uiterlijk van het bier. Daarnaast is ie qua smaak ook echt heerlijk."
Een aantal brouwsels ging de mist in, maar uiteindelijk lukte het Knoop toch. "Ik brouwde in het begin echt op kleine schaal, twintig liter was het destijds, en had uiteindelijk drie varianten die we aan een proefpanel hebben uitgeserveerd. De Dikke Maai stak er met kop en schouders bovenuit. Het is geen kriek, maar een stevig seizoenbier. Ik ben er heel trots op."
Jos Sooms
Het is echt een hobby en dat zal het ook blijven. We worden er niet rijk van.
ALBERGEN
Het bier wordt in het Twentse Albergen in een kleine brouwerij gebrouwen. "Onze ultieme droom is een eigen brouwerij in Wijk bij Duurstede openen", zegt Jos Soons van Stadsbrouwerij de Dikke. "Maar dat kost een hoop geld. Er moet nog heel wat water door de Lek voor het zover is, maar tot die tijd brouwen we het in Twente. "Er is capaciteit en we worden heel hartelijk ontvangen. Ook hier werken bierliefhebbers."
GEEN MILJONAIRS
Het brouwen van het kersenbier levert nu net genoeg op om de kosten te dekken. De vrienden moeten er gewoon bij werken en hebben niet de illusie dat ze binnen zullen lopen met het kersenbier. Jos Sooms, lachend: "Het is echt een hobby en dat zal het ook blijven."
In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van 't Groentje. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina rtvutrecht.nl/kersentijd. Ook hebben we een kaartje met alle kersenkramen in de regio gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.