Onderwijsvereniging eist voor de rechter een stop op 'verengelsing'

© Pixabay
UTRECHT - De Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) eist in een kort geding bij de rechtbank in Utrecht een onmiddellijk verbod op "verdere verengelsing in het academisch onderwijs".
De vereniging wil daarmee voorkomen dat op kosten van de Nederlandse samenleving universiteiten voor met name buitenlandse studenten ontstaan.
"Wij zagen geen andere mogelijkheid meer om de doorgeslagen verengelsing in het hoger onderwijs een halt toe te roepen dan een gang naar de rechter", aldus Ad Verbrugge van BON tijdens de zitting. De voorzieningenrechter doet op 6 juli schriftelijk uitspraak.
Buitenlandse studenten vormen volgens BON een verdienmodel. Universiteiten trekken de afgelopen jaren steeds vaker studenten aan van buiten de landsgrenzen. Vooral de Maastricht University en Universiteit Twente overtreden de wet, stelt de vereniging. Maar ook andere universiteiten zouden zich hier schuldig aan maken.

MELDPOINT

Gisteren werd al bekend dat studentenraadspartij De Vrije Student van de Universiteit Utrecht een zogenoemd 'meldpoint' had geopend. De partij ergert zich ook aan het feit dat steeds meer vakken en opleidingen in het Engels worden gegeven.
"Kennisoverdracht wordt bemoeilijkt", aldus Sebastian Wijnands van De Vrije Student. "Docenten zoeken naar de juiste woorden, nuances komen minder goed over en studenten voelen zich belemmerd om actief te participeren."

VERDRONGEN

Minister Engelshoven van Onderwijs liet eerder in een interview weten dat het hoger onderwijs en mbo alleen verder mogen internationaliseren "als het onderwijs er beter van wordt en Nederlandse studenten niet worden verdrongen".
De minister pleitte dat onderwijsinstellingen verder kunnen internationaliseren, maar dat daar wel duidelijkere voorwaarden aan moeten worden gesteld. Ook wil Van Engelshoven scholen de mogelijkheid geven om Nederlandse studenten zo nodig voorrang te verlenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.