FNV: veel buschauffeurs in staking

Buschauffeurs staken in de provincie Utrecht
Buschauffeurs staken in de provincie Utrecht © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De meeste buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep in staking te gaan. Volgens een woordvoerder van FNV streekvervoer heeft 80 tot 85 procent van de chauffeurs heeft het werk neergelegd en er rijden nauwelijks bussen.
In Utrecht staken de chauffeurs van Syntus (Keolis) en in de Gooi en Vechtstreek doen de chauffeurs van Connexion mee. De bussen en trams van U-OV rijden wel.
Het is de vijfde keer in korte tijd dat vervoerders actie voeren. Op 30 april en 1 mei hielden zij een landelijke staking. De actie morgen is nummer vijf van de estafettenstakingen die daarop volgden. Met de stakingen hopen de vakbonden hogere lonen en een lagere werkdruk te bewerkstelligen.

FLESJES WATER

In het centrum van Amersfoort delen chauffeurs morgen om 11.00 uur flesjes met water uit. Rooster zouden dusdanig krap zijn dat werknemers geen tijd voor een toiletbezoek hebben. "Volgens werkgevers moeten ze daarom maar minder drinken. De chauffeurs gunnen de mensen in Amersfoort wel een goede gezondheid en delen daarom water uit", aldus de FNV.
In Amersfoort delen actievoerende buschauffeurs flesjes water uit.
In Amersfoort delen actievoerende buschauffeurs flesjes water uit. © AS Media

VERBIJSTERD

Pogingen van werkgeversorganisaties en vakbonden lopen vooralsnog op niets uit. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) stuurde begin mei een uitnodiging naar de vakbonden CNV en FNV om te praten.
De eisen die de vakbond stelt noemt de VWOV onhaalbaar en niet betaalbaar. "Bonden eisen nu vijf minuten extra doorbetaalde pauze per 2,5 uur en extra loonsverhoging. Alleen al vijf minuten extra betaalde pauze per 150 minuten komt neer op extra jaarlijkse kosten voor de bedrijven van minimaal 4 tot 5 procent."
FNV
De chauffeurs gunnen de mensen in Amersfoort wel een goede gezondheid en delen daarom water uit
Voorzitter van de VWOV Fred Kagie noemt staken zinloos. "Reizigers zijn enorm gedupeerd, het kost stakende chauffeurs veel geld, het kost bedrijven veel geld en we komen niet tot elkaar, want de eisen van de bonden zijn simpelweg niet haalbaar en dat weten ze."
In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen.
In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen. © AS Media
De vakbonden zijn niet onder de indruk van de harde woorden van de VWOV en zetten hun stakingen door. "Het zegt genoeg dat ze niet met een gezamenlijk voorstel kunnen komen richting de chauffeurs'', aldus de FNV. Om eindexamenkandidaten te ontzien worden de acties in het weekend gehouden. 
Na morgen wordt er volgende week donderdag opnieuw gestaakt in Rotterdam, de Drechtsteden, Voorne-Putten, Limburg en Friesland.
Weer stakingen in openbaar vervoer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.