Alles wat u moet weten over meningokokken

© RIVM
WIJK BIJ DUURSTEDE - Op het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede heerst groot verdriet na het overlijden van een leerling. Julie van 14 overleed zondag, waarschjnlijk aan de meningokokken. Maar hoe kon dat gebeuren? 5 vragen aan de GGD.
De gezondheidsdienst informeerde de ouders van de leerlingen. "We hebben veel vragen gehad van ouders", legt GGD-arts Putri Hintaran uit. "Het verlies op zo'n leeftijd geeft een enorme schok bij kinderen. Dus daarom vinden we het belangrijk om mensen van goede informatie te voorzien". 
5 vragen aan GGD-arts Putri Hintaran

WAT IS MENINGOKOKKEN

"Het is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. Besmetting kan heel ernstig verlopen. Je kunt een hersenvliesontsteking krijgen of een bloedvergiftiging. Maar dat is niet altijd het geval. Meestal draag je de bacterie bij je en gebeurt er niets".

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN

"De symptomen kunnen vaag zijn. Zoals niet lekker zijn, een griepachtig gevoel en er is vaak koorts. Dat is ook het gevaar: het begint vaak vaag en daardoor zoek je niet altijd snel een huisarts op. Daardoor kan het heel ernstig verlopen".

IN HOEVEEL GEVALLEN OVERLIJDT IEMAND

"De precieze cijfers ken ik niet. Maar bij een bepaald type, type B, leidt het in 10 tot 15% van de gevallen tot overlijden. De gevolgen zijn meestal ernstig. In de meeste gevallen moet je ook naar het ziekenhuis."

IS ER EEN GROTE KANS OP VERSPREIDING

"De kans is erg klein dat zich nog een tweede geval voor gaat doen. Maar gezien de ernst van de ziekte wil je daar wel op voorbereid zijn en kun je maatregelen nemen. Je moet er vroeg bij zijn, daarom alarmeren we ook."

ZIJN ER GEEN VACCINATIES

"Op dit moment wordt er gevaccineerd tegen type C. Maar de laatste jaren komen andere types op, zoals type Y en W. Daar bestaat ook een vaccin voor. Het vaccin wordt de komende tijd vervangen door een middel dat meerdere types beslaat. En er komt een inhaalcampagne voor kinderen rond de 14." Dat andere vaccin was overigens al gepland en heeft niets met het sterfgeval in Wijk bij Duurstede te maken.
Op de precieze situatie van Julie gaat de GGD niet in: "Daar kan ik weinig over vertellen", zegt Putri Hintaran.
In 2001 werden zo'n 500 tot 600 kinderen geïnfecteerd door meningokokken C. Na een piek in 2002 begon de overheid met inenten tegen de bacterie. Sinds 2015 zijn er volgens het RIVM meer ziektegevallen en overlijdens door meningokokken W. Meer over vaccinaties in het kader van het Rijksvoorlichtingsprogramma in onderstaand filmpje:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.